Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Sport

24 Ian. 2019 / 19:58

Sportivul Ion Lazarenco, acceptat pentru a fi înaintat la Premiul Nobel

Candidatura lui Ion Lazarenco, sportivul care a traversat înot, din prima încercare, cele 7 strâmtori, a fost acceptată pentru a fi înaintată la Premiul Nobel. Actele au fost depuse de premierul Pavel Filip, înregistrarea fiind realizată cu succes.

În perioada următoare, Ion Lazarenco va fi promovat pe plan internaţional prin numeroase activităţi, care vor contribui la informarea societăţii despre realizările sale şi mesajele de pace şi unitate promovate prin înot. Astfel, sportivul va deveni ambasadorul Republicii Moldova în promovarea păcii şi va participa la o serie de evenimente în cadrul organizaţiilor internaţionale şi ambasadelor ţării noastre de peste hotare.
 
Ion Lazarenco a fost declarat trei ani consecutiv „Cel mai bun înotător al Irlandei”, devenind şi prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercare  cele şapte strâmtori. În acelaşi timp, deşi este stabilit în Irlanda, sportivul înoată în calitate de cetăţean al Republicii Moldova şi atrage atenţia comunităţii asupra conflictului transnistrean. Primul său proiect a fost „Înotul de Pace de pe Nistru”, la o distanţă de  240 km, parcursă în 8 zile, în scop caritabil. Un alt proiect realizat cu mesaj de pace şi prietenie este proiectul „Nistru uneşte Moldova”.
 
Laureaţii Premiul Nobel vor fi anunţaţi în luna decembrie a anului curent.
 

Comentarii