Ştiri

Sursa imaginii: telegraph.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Sport

31 Dec. 2019 / 18:08

Anul Fotbalistic 2019

Campioana mondială la Chişinău, un nou şef la FMF, titlul numărul 18 pentru Sheriff, evoluţii slabe în cupele europene şi Liga Campionilor în vitrina lui Liverpool. Acestea sunt reperele anului fotbalistic 2019 pe plan intern şi extern. Echipa naţională a avut trei selecţioneri într-un an, iar Codru şi-a păstrat locul pe prima scenă a fotbalului moldovenesc.

Fără îndoială, evenimentul anului în fotbalul moldovenesc a fost venirea la Chişinău a campioanei mondiale. Jucătorii naţionalei Franţei au ajuns şi s-au antrenat la Chişinău pe 21 martie. O zi mai târziu, elevii lui Didier Deschampt au predat o adevărată lecţie de fotbal tricolorilor pe care i-au învins cu 4-1. Pogba, Griezman sau Mbappe au oferit un adevărat master-class, iar Moldova a răspuns prin golul lui Vladimir Ambros. La finalul întâlnirii, selecţionerul de atunci, Alexandru Spiridon a comparat cele două formaţii cu o maşină de tip sovietic şi un Ferrari.

Eşecul din meciul cu Franţa a dat start înfrângerilor în preliminariile EURO 2020. Tricolorii au fost carne din tun în duelul cu Turcia, au cedat Albaniei la Elbasan şi au învins la limită Andorra. După 4 partide, Alexandru Spiridon a fost înlocuit cu Semion Alman. Specialistul de 73 de ani n-a reuşit să ducă naţionala pe linia de plutire, ba mai mult decât atât, a cedat chiar şi Andorrei în deplasare. Partida de la Chişinău cu Albania a fost un adevărat coşmar care l-a îngrozit şi pe Altman. Gafele lui Alexei Koşelev a făcut ca Moldova să piardă cu 4-0, iar ucraineanul a fost înlocuit cu Engin Firat. Paradoxal, turcul a găsit cheia succesului, Moldova a cedat la limită duelurile cu Franţa şi Islanda, a marcat pe Stade de France, iar pe 9 ianuarie va juca un amical cu Suedia.

Pe plan intern, Sheriff nu a avut rivală în campionat. Formaţia lui Zoran Zekic a cedat doar două partide şi a încheiat Divizia Naţională la 17 puncte de a doua clasată. În luna mai Sheriff a câştigat şi Cupa Moldovei după o finală disputată în compania celor de la Sfântul Gheorghe. Milsami a câştigat în martie Supercupa Moldovei, iar la final de an a ratat prezenţa în cupele europene pentru sezonul viitor. Lupta pentru locul doi s-a dat între Sfîntul Gheorghe şi Petrocub. Chiar dacă hînceştenii s-au impus la Suruceni în ultima parte a campionatului, au încheiat sezonul pe locul 3.

Revelaţia sezonului a fost Dinamo Auto. Sub comanda lui Igor Dobrovolski, automobiliştii sunt practic calificaţi în Liga Europei dacă Cupa Moldovei nu va fi câştigată de Speranţa. La capitolul dezamăgiri poate fi trecută Zimbru care a încheiat sezonul pe locul 7. În Divizia Naţională a rămas Codru. Lozovenii s-au impus în barajul cu Spartanii şi rămân pe prima scenă a fotbalului din Moldova. Federaţia Moldovenească de Fotbal are un nou preşedinte din 22 mai. Leonid Oleinicenco i-a luat locul lui Pavel Cebanu care şi-a dat demisia în luna aprilie. Formaţiile din Moldova au dezamăgit în cupele europene. Sheriff a fost fost suclasată în dublă manşă de Saburtalo în Liga Campionilor şi nu a izbutit să se apropie de grupele Ligii Europei.

Celelalte echipe Milsami, Petrocub şi Speranţa au fost eliminate din prima. Victoriile anului aparţit naţionalei U-21 în deulul cu Ţara Galilor şi selecţionatei feminine care s-a impus la Chişinău în faţa Azerbaijanului. Pe plan extern, a fost anul cormoranilor. Liverpool a câştigat Champions League, Supercupa Europei şi Mondialul Cluburilor. În finala Ligii de la Madrid, Liverpool a trecut de o altă echipă engleză Tottenham cu 2-0.

Şi celălalt trofeu european a ajuns în Anglia, iar în finală au ajuns la fel două formaţii din Premier League. Chelsea-Arsenal s-a terminat 4-1, într-un meci în care a strălucit Eden Hazard. Anul 2020 se anunţă la fel de plin în evenimente fotbalistice. Campionatul European se va disputa între 12 iunie şi 12 iulie pe 12 stadioane de pe bătrânul continent.

 

Comentarii