Ştiri

Sursa imaginii: Gandul.info

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

22 Iul. 2019 / 19:58

Un preot din Anenii Noi surprins cum târa un câine legat de maşină

A fost surprins în timp ce târa în urmă maşinii un câine legat cu un lanţ. Vorbim de preotul Ghenadie Valuţa, care a fost somat să oprească şi să elibereze câinele de către câţiva bărbaţi, care au fost martori la această scenă, ieri seară, pe un drum din localitatea Bulboacă, Anenii Noi. Ghenadie Valuţă se declară nevinovat şi susţine că nu a comis niciun act de cruzime. Poliţia cercetează cazul. Vă atenţionăm că urmează imagini cu impact emoţional, relatează Mesager.

„Noi am mers foarte încet, legat câinele acolo pentru singurul motiv pentru că să nu murdărim maşina şi să nu muşte pe nimeni, nu sunt nici trei kilometri. El este violent şi a muşcat şi un copil şi de aceea noi vrem să protejăm toată gospodăria”, a spus Ghenadie Valuţă.

Mitropolia Moldovei a calificat acţiunea preotului drept lipsită de bun simţ.

„Organele bisericeşti de resort vor examina minuţios cazul, după care va fi adoptată o decizie, o sancţiune evidentă. Este inadmisibilă o atare acţiune, un astfel de comportament, mai ales că biserica îndeamnă să protejăm mediul ambiant, animalele şi să avem un comportament adecvat în nume de creştin”, a menţionat episcopul Ioan Moşneguţu din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Potrivit poliţiei, Ghenadie Valuţă este cercetat contravenţional şi riscă o amendă de 1200 de lei.

„Cazul a fost înregistrat în Inspectoratul de Poliţie Căuşeni, este cercetat contravenţional, conform articolului 157, cruzime faţă de animalele. La moment câinele se află la unul dintre cei trei bărbaţi care au oprit maşina, ei afirmă că câinele este în siguranţă deja aşteptăm un medic veterinar să se expună”, a spus ofiţerul de presă al Poliţiei din Anenii Noi, Corina Repesciuc.

Şi asociaţiile de protecţie a animalelor fără adăpost condamnă acţiunile preotului.

„Aşa oameni nu doar în religie n-ar trebui să fie, aşa oameni trebuie să fie la închisoare. Deja am depus o cerere la poliţie, deşi avem foarte multe goluri în legislaţie şi este nevoie de o lege privind cruzimea faţă de animale”, a spus reprezentanta Asociaţiei Obşteşti privind Protecţia Animalelor, Irina Iacovenco.

Contactat de Moldova 1, Ghenadie Valuţă a declarat că incidentul a avut loc din cauza celor care au surprins scenă şi că nu e pentru prima dată când scoate astfel maidanezii din localitate.

„Când oamenii respectivi au început să semnalizez din urmă, până mi-am dat seama , până m-am oprit câinele s-a agitat şi a pus frâna din picioare şi s-a rănit puţin la pernuţe, noi îi prindem atent şi-l leg de maşină sau stă cineva în maşină şi-l ţine cineva afară şi la viteză de 20 km ca şi în cazul de faţă am ieşit încetişor ducându-l în afară localităţii, aşa nu te muşcă”, a menţionat Ghenadie Valuţă.

Acţiunile preotului Ghenadie Valuţă au ajuns şi în vizorul parlamentarilor. Deputatul din actualul Parlament , Radu Marian, a expediat un demers la Procuratură. Totodată internauţii au lansat o petiţie on-line în care cer pedepsirea penală a părintelui.

Comentarii