Ştiri

Sursa imaginii: prime.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

17 Feb. 2019 / 19:30

Tot mai multe persoane cu dizabilităţi sunt angajate în câmpul muncii

Aproape 70 la sută dintre oamenii cu dizabilităţi din Republica Moldova nu sunt angajaţi în câmpul muncii şi nu-şi pot asigura minimul necesar. De cele mai multe ori angajatorii nu sunt în stare să depăşească stereotipurile şi se tem să le ofere un loc de muncă. Pentru a schimba situaţia, Alianţa Organizaţiilor pentru Persoanele cu Dizabilităţi a discutat cu angajatorii din Comrat pentru a le explica facilităţile oferite de stat. Patronii care vor angaja şomeri din grupurile vulnerabile pot beneficia de subvenţii, relatează Mesager.

Dizabilitatea pe care o are a motivat-o pe Olesia Topală din Comrat să absolve trei facultăţi. Acum tânăra este activează în calitate de translator la Curtea de Apel din localitate. Ea mai face şi voluntariat în timpul liber şi îi ajută pe tinerii cu nevoi speciale să-şi găsească un loc de muncă.

„Am nevoi speciale, sunt de acord cu asta, câteodată nu pot să cobor, pentru asta avem nevoie de rampe. Sunt necesare şi pentru mamele cu copii mici şi chiar pentru cei care sunt temporar într-o castă, pe cârje sau pe un scaun cu rotile.  Sper că angajatorii se vor uita altfel la oamenii cu nevoi speciale ca la un potenţial, nu ca la un obstacol”, a declarat organizatoarea Olesea Topal.

„În această sală sunt prezenţi 30 de antreprenori. Ei au ocazia să afle mai multe exemple cum pot fi angajate persoanele cu nevoi speciale, ce prevăd schimbările în Legea 105,l dar şi să afle multe istorii de succes precum şi practici care au fost deja implementate”, a spus reprezentanta AOPD Chişinău, Galina Climov.

„După această întrunire am ajuns la concluzia că aş putea să angajez oameni cu nevoi speciale în atelierele de croitorie pe care îl gestionez. Această meserie poate fi practicată şi de oamenii cu dizabilităţi. Este o ofertă interesantă”, a menţionat un angajator din Comrat, Ludmila Pioglo.

Anul trecut la oficiul agenţiei naţionale de ocupare a forţei de muncă din Comrat s-au adresat 33 de persoane cu dizabilităţi. Doar 15 dintre acestea şi-au găsit un loc de muncă.

„În 2016, dintre cele 38 de persoane care s-au adresat la oficiul nostru, 11 au fost angajate, în 2017 - 13 persoane, în 2018 am ajutat 15 persoane cu dizabilităţi să-şi găsească un loc de muncă din cele 33 de solicitări recepţionate”, a povestit şefa departamentului ocuparea forţei de muncă din Comrat, Irina Cara.

Conform datelor Alianţei Organizaţiilor pentru Persoanele cu Dizabilităţi din Republica Moldova doar 25 la sută dintre persoanele cu dizabilităţi sunt angajate în câmpul muncii. Antreprenorii care angajează şomeri din grupurile vulnerabile, inclusiv persoane cu dizabilităţi, pot beneficia de subvenţii lunare, în mărime de 30% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent, pe un termen de şase luni pentru fiecare şomer angajat.

 

 

Comentarii