Ştiri

Sursa imaginii: mercuy

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

18 Aug. 2019 / 17:02

Temperaturile ridicate favorizează bacteriile în alimente

Din cauza temperaturilor ridicate, alimentele devin un mediu favorabil pentru bacteriile patogene. Cei mai predispuşi contaminării sunt copiii şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit. În acest sens, specialiştii recomandă respectarea normelor igienice şi procurarea alimentelor din locuri autorizate, relatează Moldova 1.

Primele simptome ale toxiinfecţiei alimentare apar în primele 6 ore de la consumarea alimentelor, durează câteva zile şi se manifestă prin diaree, greaţă, vomă, dureri abdominale şi, în unele cazuri, febră. Specialiştii recomandă oamenilor să respecte regulile de igienă şi să fie atenţi la alimentele pe care le consumă.

„Elementar, igienă mâinilor înainte de masă, după frecventarea wc-ului, după frecventarea transportului public. Regulile de prelucrare termică a produselor mai alss din carne, lapte, ouă. Medicaţia şi automedicaţia, categoric noi nu o recomandăm, chiar o interzicem. De fiecare dată se solicită adresarea la medic. Îndemnul pentru cei care fac ceremonii să fie foarte atenţi în selectarea meniului şi a bucatelor care se pun pe masă”, a spus directorul interimar al ANSP, Nicolae Furtună.

Oamenii spun ca respecta regulile de igiena şi sunt atenţi la calitatea produselor alimentare.

„În primul rând ne uităm la data fabricării şi la termenul de valabilitate. Asta e cel mai important şi apoi ne uitam la ceea ce conţine produsul. In plus, evit şi produsul care se alterează repede în timp de caniculă”, spune o femeie.

Amintim că în data de 10 august, 51 de persoane, inclusiv 2 copii, s-au intoxicat si au fost internaţi în spital, după ce au participat la o nuntă care a avut loc într-un local din Chişinău. Potrivit rezultatelor primelor investigaţii, infecţia a fost cauzata de o bacterie din specia Salmonella.

Comentarii