Ştiri

Sursa imaginii: sputnik.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

03 Mar. 2021 / 19:28

Studiu: Femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii

Femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii în toate ţările lumii, pe parcursul ciclului de viaţă, dar diferenţa de consum între bărbaţi şi femei nu este pronunţată. Pentru a afla cauza disparităţilor de gen în viaţa economică independentă a fost elaborat studiul întitulat „De ce femeile au venituri mai mici decât bărbaţii pe tot parcursul vieţii?”. Cercetarea a fost făcută în cadrul proiectului UNFPA „Mai multe oportunităţi prin politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest şi Republica Moldova”. Scopul studiului a fost de a analiza cauzele discrepanţelor salariale între femei şi bărbaţi, dar şi de a elabora unele recomandări de politici pentru diminuarea acestora, relatează Mesager.

„În context de drepturi egale, de împuterniciri egale atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi face să ne gândim, să analizăm şi, de fapt, să vedem unde sunt problemele şi ce trebuie să facem pentru a schimba lucrurile şi pentru a le pune în albia cuvenită. Este un subiect important. Acest studiu care a fost elaborat de către Expert-Grup va veni de asemenea cu nişte constatări destul de importante pentru ţară, dar şi cu recomandări ce urmează să fie puse în aplicare”, a declarat secretara de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale Tatiana Zatîc.

Studiul a demonstrat că ponderea veniturilor din muncă ale femeilor este mai scăzută decât cea a bărbaţilor, constituind 43,8%. Venitul din muncă la bărbaţi este mai mare decât cel de consum între vârstele de 24-53 de ani, pe când la femei acesta practic nu există. Doar la vârstele de 40-41 de ani se înregistrează un surplus nesemnificativ al veniturilor din muncă. La vârstele înaintate, deficitul ciclului de viaţă la bărbaţi constituie 10,2%, iar al femeilor 24%, decalajul mai mare decât dublu fiind determinat de speranţa de viaţă mai mare a femeilor.

„Raportul venitului de muncă bărbaţi şi femei. Puteţi observa că venitul bărbaţilor este cu mult mai înalt decât cel al femeilor, în special la vârstele tinere, care coincid cu naşterea şi creşterea copiilor. După 50 de ani, venitul femeilor se apropie de indicatorii sunt specifici pentru bărbaţi”, a declarat reprezentanta Centrului de cercetări demografice, Olga Găgăuz.

Studiul a demonstrat că lipsa unui echilibru între viaţa profesională şi viaţa de familie, de îngrijire a copiilor şi a responsabilităţilor casnice, care sunt distribuite inechitabil între femei şi bărbaţi au implicaţii economice asupra ciclului de viaţă. Evenimentul a întrunit reprezentanţi ai instituţiilor de stat, societăţii civile, misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, precum şi experţi naţionali şi internaţionali.

Comentarii