Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

01 Mar. 2021 / 18:46

Start procesului de imunizare în Republica Moldova

Ministerul Sănătăţii dă start imunizării. Primele doze de vaccin AstraZeneca din lotul umanitar de 21.600 de unităţi oferite de România vor fi administrate marţi, 2 martie, lucrătorilor medicali de la Spitalul Republican şi de la Institutul de Medicină Urgentă. Anunţul a fost făcut de către autorităţile sanitare în cadrul unui briefing.

Primii în lista de imunizare se regăsesc medicii din secţiile reanimare şi cei cu profil COVID. Ministerul Sănătăţii va crea un registru electronic al vaccinărilor, precum şi o hartă interactivă a repartizării vaccinurilor în teritorii. Scopul major al autorităţilor sanitare este atingerea unei rate de imunizare la nivel de ţară de 70%.

"Este un proces dificil şi de durată, dar fiecare doză de vaccin contează şi fiecare viaţă contează", a declarat în faţa jurnaliştilor Alexei Ceban, medic epidemiolog în cadrul ANSP. El a specificat că vaccinarea populaţiei va fi făcută benevol doar în cadrul instituţiilor medicale de stat, în baza unei evidenţe stricte. Medicii şi alte categorii de lucrători din prima linie de luptă cu virusul pandemic vor fi vaccinaţi gratuit.

Tatiana Zatîc, secretar de stat al Ministerului Sănătăţii, a menţionat că prima persoană din Moldova va fi vaccinată marţi, 2 martie, în cadrul unui eveniment public, care va începe la ora 10:00 la Spitalul Republican.  "Nu vom spune astăzi cine e acea persoană, pentru mâine facem o invitaţie presei. Apoi urmează primele imunizări la Institutul de Medicină Urgentă", a spus oficialul.

În cadrul briefingului, specialiştii în sănătate s-au referit la prescripţii legate de imunizare cu vaccinul AstraZeneca. Astfel, între prima şi a doua vaccinare perioada optimă recomandată este de opt săptămâni. Vaccinul este recomandabil şi persoanelor care au învins COVID-ul într-o formă uşoară şi medie. Celor care au suferit de complicaţii grave, a doua doză poate fi amânată cu până la 90 de zile. Cu precauţie vaccinul trebuie administrat femeilor însărcinate, iar în cazul celor care alăptează imunizarea este recomandată fără restricţii.

Cele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite cu titlu gratuit de către România, au fost livrate Republicii Moldova şi distribuite Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică în data de 27 februarie. Lotul umanitar a fost adus pe calea aerului cu un avion SMURD. La ceremonia de recepţionare a vaccinurilor au participat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc, ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, şi ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă.

 

 

 

Comentarii