Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

15 Iul. 2019 / 17:45

Societatea civilă solicită CSM desemnarea a doi judecători integri la Curtea Constituţională

Reprezentanţii a 17 organizaţii neguvernamentale fac apel la completul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care îndeamnă magistraţii să desemneze doi judecători constituţionali integri şi competenţi asupra cărora nu planează suspiciuni de corupţie. De asemenea, organizaţiile semnatare îndeamnă CSM să-şi motiveze hotărârea, dând un exemplu de un concurs bazat pe merit şi transparenţă.

În comunicatul emis se menţionează că „demisiile judecătorilor constituţionali au dat posibilitatea instituţiilor abilitate să selecteze persoane integre şi competente în funcţia de judecători constituţionali. Toate cele trei instituţii – Parlamentul, Guvernul şi CSM – au anunţat concursuri publice pentru selectarea judecătorilor. CSM a anunţat concursul la 2 iulie 2019. În anunţ CSM a indicat etapele de desfăşurare a concursului şi anume preselecţia candidaţilor şi interviul, care va avea loc pe 16 iulie 2019, când vor fi anunţaţi şi câştigătorii concursului. CSM nu a anunţat nici criteriile de selecţie şi nici dacă interviurile vor fi publice”.

Acelaşi comunicat precizează că „la concursul anunţat de CSM s-au înscris 14 candidaţi, un număr fără precedent de mare comparativ cu concursurile precedente. Acest număr sugerează un interes sporit şi, probabil, o încredere că de data aceasta CSM va lua decizii în bază de merit şi va selecta cei mai buni candidaţi. Având în vedere acest lucru, cât şi circumstanţele ruşinoase ce au dus la demisia judecători constituţionali precedenţi, CSM are o misiune deosebit de importantă - selectarea a doi candidaţi cu adevărat integri şi competenţi, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupţie, lipsă de integritate sau comportament dubios. Încurajăm CSM-ul să examineze cu atenţie investigaţiile jurnalistice cu privire la candidaţii care s-au înscris la concurs, precum şi altă informaţie de care dispune cu privire la candidaţi”.

Societatea civilă solicită CSM-ului să anunţe criteriile de selecţie a candidaţilor la funcţia de judecător constituţional înainte de efectuarea interviului; să facă publice interviurile sau cel puţin să le publice imediat după finalizarea şedinţei CSM în cazul în care acestea nu se vor efectua în şedinţa publică a CSM; în cazul în care termenul scurt nu permite verificarea minuţioasă a candidaţilor, îndemnăm CSM-ul să amâne concursul sau decizia cu privire la candidaţii aleşi pentru câteva zile; să selecteze doi candidaţi cu adevărat integri şi competenţi; să motiveze convingător hotărârea cu privire la alegerea celor doi judecători ai Curţii Constituţionale.

În cazul în care CSM-ul din nou va alege, fără o motivare convingătoare, persoane compromise în funcţia de judecător constituţional, îndeamnă Parlamentul să examineze de urgenţă posibilitatea modificării legislaţiei în vigoare pentru a asigura că în viitor CSM nu acţionează în interes corporativ sau de grup.

Comentarii