Ştiri

Sursa imaginii: publika.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

13 Aug. 2019 / 13:28

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a examinat acordarea compensaţiilor pentru sinistraţii din Otaci

Comisia pentru Situaţii Excepţionale s-a întrunit în şedinţă luni, 12 august, pentru a analiza câteva subiecte urgente şi importante pentru societate, printre care acordarea compensaţiilor pentru sinistraţii din Otaci din blocul demolat, precum şi din blocul învecinat, măsurile pentru combaterea şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane, solicitările autorităţilor publice locale privind alocarea mijloacelor financiare şi materiale pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale, scrie Moldpres.

Sinistraţii din Otaci din blocul demolat primesc compensaţiile acordate de Guvern şi sunt în căutare de case de locuit, fiind recunoscători pentru faptul că s-a reuşit rezolvarea eficientă a unei probleme extrem de importante pentru ei, potrivit preşedintelui raionului Ocniţa. În legătură cu cel de-al doilea bloc din Otaci, învecinat cu blocul demolat, în Raportul de expertiză tehnică s-a constatat că terenul de fundare, pereţii şi acoperişul clădirii nu sunt satisfăcătoare, concluzionându-se că exploatarea clădirii în starea actuală nu se recomandă. Prim-ministrul Maia Sandu a solicitat urgentarea pregătirii tuturor documentelor necesare, astfel încât oamenii să poată cât mai curând să primească compensaţiile şi să poată găsi alte spaţii de locuit. Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brânzan, a declarat că în viitorul apropiat va fi pregătită o Hotărâre de Guvern cu privire la alocarea resurselor financiare şi pentru locuitorii celui de-al doilea bloc.

Ela Malai, directorul general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a prezentat situaţia cu privire la evoluţia pestei porcine africane în regiune şi în ţara noastră, precizând că se acţionează prompt şi că s-a reuşit gestionarea eficientă a riscului persistent de răspândire a virusului pestei porcine africane pe teritoriul ţării. Membrii CSE au fost informaţi că, de pe data de 7 iulie până în momentul de faţă, au fost înregistrate 9 focare, fiind nimiciţi deja 185 de porci. La şedinţa CSE, a fost aprobat Planul detaliat de măsuri urgente pentru a evita eventualele consecinţe grave ale măririi numărului de focare, fiind delegate clar responsabilităţile către instituţii şi descrise acţiunile necesare în vederea soluţionării acestei situaţii extrem de complicate.

În cadrul şedinţei CSE au fost examinate solicitările autorităţilor publice locale privind alocarea mijloacelor financiare şi materiale pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale şi s-a stabilit că este necesară o evaluare minuţioasă a tuturor solicitărilor şi o prioritizare a intervenţiilor.

În cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, s-a aprobat eliberarea bunurilor din rezervele materiale ale statului în sumă de 276 680 de lei în foi de ardezie şi ţiglă metalică pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor în raionul Glodeni.

Comentarii