Ştiri

Sursa imaginii: chisinau.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

17 Sep. 2019 / 20:00

Scările de granit din Parcul „Valea Morilor”, inaugurate după renovare

Celor mai în vârstă le aminteşte cu nostalgie de anii tinereţii, în timp ce tinerii sunt plini de speranţă că ar putea deveni un obiectiv de referinţă turistică. Scările de granit din Parcul „Valea Morilor” din Chişinău au fost inaugurate astăzi, după mai bine de un an de la demararea lucrărilor. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Sectorului 1 al municipiului Bucureşti, relatează Mesager.

Încântaţi de cum arată cele 224 de trepte din Parcul „Valea Morilor”, chişinăuienii speră că acest obiectiv va rezista testului timpului.

„Eu o ţin minte de când noi făceam educaţia fizică aici, de la facultate, arată superb şi mă gândesc că ar trebui să păstrăm ca ochii din cap”. „Pentru oraş e foarte frumos, că atâta stricăciune era aici că îţi rupeai picioarele”. „Această scară este un simbol, a rămas şi va fi un simbol al acestui parc şi al oraşului, fiindcă cine are oaspeţi întotdeauna zice: „Hai, la Valea Morilor!”, susţin chişinăuienii.

Pentru reconstrucţia scării, Consiliul Local al Sectorului 1, municipiul Bucureşti a oferit un credit nerambursabil în valoare de aproximativ 920 de mii de euro. Consiliul municipal Chişinău a alocat alte 3,5 milioane de lei.

„Este un proiect de bune practici pentru dumneavoastră şi pentru noi, şi mai ales, pentru primarii din România, care am înţeles, uşor or să vină să investească la Chişinău şi sper şi în celelalte primării din Republica Moldova. Acesta este scopul nostru - să dăm o mână de ajutor”, a declarat Daniel Tudorache, primar al Sectorului 1 al municipiului Bucureşti.

„Acest edificiu va rezona pozitiv şi pentru dumneavoastră, şi pentru generaţiile viitoare. Această perlă, sunt convins, că se adaugă de o manieră fericită în coroana deja a succeselor pe care România le-a realizat în Republica Moldova”, a menţionat Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova. 

„Este una din cele mai importante zone de agrement din municipiul Chişinău, iar scara de granit reprezintă într-adevăr una dintre bijuteriile acestui parc, un loc unde vor petrece foarte multe clipe plăcute împreună cu cei apropiaţi”, a precizat Adrian Talmaci, primar interimar al Chişinăului.

Lucrările au fost gestionate de Pretura sectorului Centru.

„Am izbutit astăzi să restaurăm integral, atât scara de granit, cât şi acest scuar, pentru ca cetăţenii oraşului Chişinău, oaspeţii oraşului Chişinău să se bucure de acest proiect”, a spus Pavel Rusu, pretor al sectorului Centru.

Reconstrucţia a durat un an şi trei luni.

Comentarii