Ştiri

Sursa imaginii: bani.info

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

11 Feb. 2019 / 14:59

Salarii mai mari pentru directorii instituţiilor de învăţământ şi angajaţii MAI

Directorii de grădiniţe, şcoli şi colegii vor primi salarii mai mari, în medie cu 1000-1200 de lei. Executivul a aprobat astăzi modificările necesare pentru a motiva unele categorii de angajaţi, salariile cărora nu au fost majorate în urma implementării noii legi cu privire la salarizare, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Pentru a elimina deficienţele existente, vor fi majorate valorile minime de referinţă pentru calcularea salariilor a circa 4 mii de persoane care ocupă funcţii de conducere în cadrul instituţiilor de învăţământ.

Potrivit aceluiaşi document, vor fi majorate şi salariile subofiţerilor, dar şi ofiţerilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În acest caz, majorările vor constitui aproximativ 500 şi 800 de lei, de care vor beneficia 9500 de angajaţi ai MAI.

De asemenea, potrivit acestui proiect, cinci consilieri ai Agenţiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor vor avea venituri mai mari. Modificările erau necesare pentru că aceste persoane primeau salarii mai mici decât subalternii lor.

Pentru efectuarea majorărilor sunt necesare 138 de milioane de lei, bani prevăzuţi în bugetul de stat. Introducerea modificărilor în Legea bugetul de stat pentru acest an a fost aprobată de către Guvern prin asumare de răspundere. Conform aceluiaşi principiu, în cadrul şedinţei de astăzi, Cabinetul de miniştri a aprobat încă 6 proiecte.

„A fost necesar să o facem, luând în consideraţie funcţionalitatea redusă a Parlamentului acum. Aţi văzut că am analizat puţin şi am venit cu unele ajustări în Legea cu privire la salarizare şi cu alte lucruri importante care a trebuit să le facem şi care nu aşteaptă până când vom avea alt Parlament funcţional”, a precizat premierul Pavel Filip.

„Necesitatea acestei modificări în special pentru angajaţii MAI reiese din faptul că până la intrarea în vigoare a legii 270 aceste categorii beneficiau de unele sporuri care reieşeau din statutul lor. Dacă vorbim de subofiţeri superiori majorarea înseamnă o creştere de salarii de 500 la 800 de lei în dependenţă de mai multe criterii. Salariile pentru directori din instituţiile de învăţământ se va majora în jur de 1000-1200 de lei”, a declarat ministrul Finanţelor, Ion Chicu.

Toţi cei vizaţi vor primi în luna februarie salariile recalculate.

„Acesta modificarea vizează salariile începând cu 1 ianuarie, pe parcursul lunii februarie vor primi salariile recalculate. Conform articolului 27 al legii 270 chiar dacă salariul calculat pe nou este mai mic decât salariul pe care la avut acelaşi angajat până la 1 decembrie 2018 lui i se achită o diferenţă astfel încât dacă de exemplu a avut un salariu de opt mii salariul calculat este de şapte mii el să primească în final tot opt mii”, a mai spus ministrul Finanţelor, Ion Chicu.

Pentru toate aceste majorări Guvernul a alocat 138 de milioane de lei.

 

Comentarii