Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

25 Feb. 2020 / 12:42

Republica Moldova, condamnată în trei cazuri la CEDO. Reacţia ministrului Justiţiei

Republica Moldova, a fost din nou condamnată în trei cazuri la CEDO. Toate cauzele se referă la aplicarea tratamentului inuman şi degradant în detenţie şi acordarea prejudiciilor morale şi materiale în cuantum redus, fără a ţine cont de practica CEDO de acordare a compensaţiilor morale în cazuri similare, transmite Moldova 1.

În cauza Baban, reclamantul a fost deţinut în Penitenciarul Nr.2 din Lipcani, unde a fost maltratat şi umilit de către gardieni în repetate rânduri. I-a fost refuzată asistenţa medicală, dar şi solicitarea de asigurare a alimentaţie speciale.

În alte cazuri similare, instanţele naţionale au acordat sume reduse în calitate de prejudiciu moral. În cazurile Ciorap şi Gavriliţă, Curtea Supremă  a oferit prejudiciu moral în sumă de 600 de euro, primului reclamat şi 900 de euro celui de-al doilea, comparativ cu 4 mii de euro şi 9 mii de euro acordate de CEDO.

„Pe cazurile noi de la CEDO am solicitat agentului guvernamental să înaintezeze demersuri penale şi de încasare a prejudiciilor cauzate statului. Totodată i-am solicitat să întreprindă şi alte acţiuni legale ce se impun. Aşa nu se mai poate! Ajunge!”, a fost mesajul ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi

Amintim că săptămâna trecută, potrivit unei hotărâri publicate CEDO, Guvernul a fost obligat să achite, până la 18 mai 2020, peste 3,5 milioane de euro, în cazul dosarului „Gemenii”. Premierul Ion Chicu, a declarat că banii vor fi redirecţionaţi către CEDO, din sistemul judecătoresc şi că nu are de gând să plătească din bugetul de stat pentru „unele hotărâri ilegale cimise de judecători ”.

Comentarii