Ştiri

Sursa imaginii: aita.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

14 Aug. 2019 / 17:49

Se exclud autorizaţiile de transport pentru cursele neregulate în Belarus

În şedinţa de astăzi a Cabinetului de miniştri a decis aprobarea Protocolului cu privire la modificarea şi completarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Belarus cu privire la traficul auto internaţional. Proiectul are drept scop dinamizarea şi liberalizarea relaţiilor de colaborare moldo-belaruse în domeniul transportului rutier. Transporturile neregulate de persoane şi mărfuri în regim bilateral, tranzit, precum şi din ţări terţe se vor efectua fără autorizaţii de transport, ceea ce va dezvolta transportul rutier, schimbul de mărfuri şi va contribui la dezvoltarea relaţiilor economice între cele două state.

Guvernul a dat aviz pozitiv şi proiectului de lege privind administraţia publică locală. Prin acesta se propune eliminarea blocajelor în partea ce ţine de formarea şi activitatea autorităţilor publice locale. Astfel, în cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în/eliberarea din funcţia de viceprimar  este  exclus  de  pe  ordinea de zi la 2 şedinţe consecutive de către consiliul local sau nu întruneşte numărul necesar de voturi la 2 şedinţe consecutive, primarul numeşte/eliberează din funcţie viceprimarul prin dispoziţie, care se aduce la cunoştinţa consiliului. Un alt aspect al proiectului îl reprezintă restabilirea şi întărirea statutului de ales local al preşedintelui raionului, care să dispună de reprezentativitate acordată de colectivitatea locală, fiind ales din rândul consilierilor. În urma discuţiilor, membrii Cabinetului de miniştri au solicitat ca avizul dat să vizeze şi vicepreşedinţii de raion.

Totodată, Cabinetul de miniştri a decis retragerea din Parlament a proiectul de lege pentru aprobarea Strategiei naţionale de dezvoltare „Moldova - 2030”, cu scopul ajustării acestuia la noua viziune politică şi avizare de către toţi factorii responsabili şi implicaţi în realizarea prevederilor strategiei. 

 

 

Comentarii