Ştiri

Sursa imaginii: dse.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

01 Iun. 2020 / 19:30

Recomandări pentru părinţi şi copii în perioada vacanţei de vară

Începând cu data de 1 iunie, copiii se pot bucura de mult aşteptata vacanţă de vară. În acest context, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vine cu un şir de recomandări pentru elevi, părinţi şi bunei, în vederea evitării situaţiilor de risc.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a preveni incendiile, pompierii recomandă copiilor să evite jocul cu sursele de aprindere, să nu dea foc gunoiului menajer şi să se abţină de la aprinderea rugurilor şi grătarelor.

Odată cu încălzirea temperaturilor de afară, mulţi copii optează pentru scăldatul în bazinele acvatice. În acest sens, salvatorii îndeamnă părinţii să monitorizeze strict micuţii şi să nu le permită să meargă nesupravegheaţi la lacuri şi râuri.

O atenţie deosebită este acordată copiilor care aleg să se joace în grup. Salvatorii le recomandă să nu meargă în locuri necunoscute în preajma şantierelor de construcţie, clădirilor părăsite sau a staţiilor electrice. Jocul în astfel de locuri poate fi periculos pentru viaţa şi sănătatea copiilor.

Pentru copiii care aleg să se odihnească în localităţile rurale este foarte important să reţină că aflarea în aer liber în caz de precipitaţii cu descărcări electrice este periculoasă, în special dacă se află în spaţii deschise, cum ar fi terenuri şi păşuni. Dacă totuşi ploaia şi tunetul este aproape, e bine să fie găsit un loc sigur unde copiii se pot ascunde de precipitaţiile cu descărcări electrice. În nici un caz nu trebuie să optăm pentru aflarea sub un copac, întrucât acesta poate fi un bun conductor electric în caz de descărcări electrice, iar poziţionarea persoanei în astfel de locuri poate duce la electrocutare.

Părinţii şi buneii sunt îndemnaţi să le vorbească copiilor despre riscuri şi pericolul jocului cu obiecte necunoscute, întrucât acestea se pot dovedi a fi periculoase. În acest sens, salvatorii îndeamnă adulţii să fie conştienţi că micuţii ar putea găsi muniţii şi proiectile neexplodate, care mai pot fi întâlnite în anumite spaţii din preajma localităţilor. În astfel de cazuri, cel mai indicat ar fi ca oamenii să apeleze serviciile de urgenţă şi în nici un caz să nu le atingă, pentru a evita traumatizarea şi riscul explodării.

În situaţii de risc, de urgenţă, trebuie apelat Serviciul 112, pentru a evita consecinţele nedorite.

Comentarii