Ştiri

Sursa imaginii: captură video/safe.news

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

14 Aug. 2020 / 16:40

Manifestanţii, la discuţii cu ministrul Agriculturii, Ion Perju

Update (16:40): Agricultorii, care protestează de mai multe zile, cerând suport guvernării în vederea depăşirii crizei prin care trec ca urmare a secetei din acest an, s-au aşezat la masa de discuţii cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju. Potrivit ministrului, deocamdată statul nu poate acorda un suport mai mare decât cel promis de o mie de lei per hectar agricultorilor ale căror culturi de primăvară au fost compromise. Nemulţumiţi de răspuns, manifestanţii au venit cu un apel către instituţiile europene în vederea găsirii unor soluţii. Fermierii s-au plâns şi pe forţele de ordine, care, potrivit lor, le-ar îngrădi dreptul la libera circulaţie şi la protest.

„Poliţia nu ne permite să trecem. Noi suntem nişte ţărani, vai de soarta noastră, şi ne-aţi pus mascaţii în faţă? Stăm de o sutcă, 24 din 24 arestaţi, prizonieri. Nu ne putem deplasa”, au declarat manifestanţii.

„Cu ce vă ajută protestul? Încurajaţi tractoriştii să meargă acasă, iar noi mergem cu soluţiile înainte”, a declarat ministrul Agriculturii.

„Credeţi că am venit aici de dragul celor 500 de lei? Dumneavoastră cu o mie de lei nu înţelegeţi dramatismul acestei situaţii. Ce acopăr eu cu o mie de lei la un hectar? Am posibilitatea să dau cota cotaşilor? Ce dau eu la oameni, când în cazul meu culturile sunt distruse de grindină? Ce dau eu la oameni, măcar un sac de făină, când eu nu am strâns niciun gram de grâu. Aceşti bani pe care îi cer de la dumneavoastră sunt ca să le pot da lor să nu moară de foame. Cu ce mă ajută pe mine o mie de lei? Cu nimic”, spune un agricultor.

„Acestea sunt posibilităţile pe care le are azi Guvernul”, a răspuns ministrul Ion Perju.

În context, agricultorii care au participat la discuţii au venit cu o solicitare către instituţiile europene acreditate în Republica Moldova de a le veni în ajutor. „Noi suntem într-o capcană. Solicităm ajutor şi o reacţie la situaţia dată”, a mai spus un fermier.

Potrivit manifestanţilor, agricultorii din ţară îşi vor continua protestul până când se vor face auziţi, iar guvernarea va lua act de doleanţele şi cerinţele lor. „Dacă nu ne soluţionaţi problema, noi rămânem pe poziţie”, au mai conchis fermierii.  


Sursă foto: Facebook/Ion Perju

Update (16:01): Câţiva fermieri din grupul de protestatari care se aflau lângă localitatea Dănceni, Ialoveni, susţin că au fost bruscaţi de către mascaţi. Potrivit lui Andrei Melinti, incidentul a avut loc astăzi după-amiază, în urma încercărilor fermierilor de a ieşi din localitate şi de a protesta alături de colegii lor pe şoseaua Hânceşti, la intrare în capitală, scrie agrobiznes.md.

„Am solicitat de la organele competente ca şi colegii noştri care protestează la Dănceni să vină lângă noi, pe partea dreaptă a carosabilului, pe şoseaua Hânceşti, şi poliţia nu a dorit acest lucru. Atunci colegii din Dănceni au încercat să iasă mai îndrăzneţ de acolo. Au fost chemaţi mascaţii şi i-au bruscat, i-au lovit, unii au fost tăvăliţi pe jos”, a declarat Andrei Melinti, fermier din Căuşeni, citat de agrobiznes.md.

„Protestul continuă să se desfăşoare paşnic, nu au fost altercaţii din partea poliţiei, mascaţii au intervenit doar pentru a crea un cordon”, a declarat pentru agrobiznes Mariana Beţivu, ofiţer de presă IGP.


Sursă foto: Sputnik.md

Update (09:45): După ce au venit cu tehnică agricolă ieri la Chişinău, fermierii îşi continuă protestul paşnic şi astăzi pe şoseaua Hânceşti din capitală. Agricultorii anunţă că vor continua protestul până când guvernarea nu va lua în calcul cerinţele acestora. Primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban, îndeamnă agricultorii care au ieşit astăzi la protest să nu pornească cu maşinile agricole pe străzile capitalei.

„După ce o să ne întrunim toţi fermierii din raioane, vom veni cu cerinţe clar stipulate. Am putut negocia cu conducerea atâta timp cât am fost în raioane. Nu mai suntem în postura în care negociem, suntem în postura în care cerem. Multe raioane sunt în drum, multe raioane sunt în pregătire. Pe parcursul zilei de astăzi cred că se vor apropia toţi în Chişinău”, a declarat un protestatar.

„Este încălcat dreptul cetăţenilor la libera circulaţie. Noi practic suntem sechestraţi, nu ni se permite nicio circulaţie”, declară un fermier de la Ştefan Vodă.

„O să rămânem pe loc. Vom încerca să protestăm paşnic până când vor fi revendicate toate cererile noastre”, a mai declarat un protestatar.

„Nu am cerut lucruri ieşite din comun, noi suntem cei care asigurăm ţara cu produse. Ce facem noi dacă în raion, Căuşeni, Ştefan Vodă, oamenii taie tot ce au prin gospodării, hangarele sunt goale, de pe câmpuri nu avem ce strânge”. „La noi de doi ani e ca şi anul acesta. Şi am venit încoace, pentru că deja ne-a ajuns cuţitul la os. Nu avem nici porumb, nici grâu, nici floarea-soarelui, este la vreo 80% distrusă”. „Situaţia la noi e foarte gravă. Porumb practic nu-i deloc, floarea-soarelui puţin, poate puţin dacă o să recoltăm şi, în rest, am rămas şi fără leafă, şi fără de producţie”. „Vrem să demonstrăm la toată lumea că agricultura este un lanţ, şi dacă agricultorii n-au nimic, mai departe lanţul acesta nu va continua. Dacă nu vom avea anul acesta grâne, nu vom avea cu ce hrăni animalele, nu avem cu ce hrăni animalele, nu sunt alimente în magazine”, afirmă protestatarii, citaţi de Moldova 1.

Edilul capitalei, Ion Ceban, îndeamnă agricultorii care au ieşit astăzi la protest să nu pornească cu maşinile agricole pe străzile capitalei. Primarul spune că orice cetăţean are dreptul să-şi exprime opiniile, dar nu prin încălcarea drepturilor locuitorilor municipiului Chişinău, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Amintim că mai mulţi agricultori din Căuşeni şi Ştefan Vodă au pornit în după-amiaza zilei de ieri spre Chişinău pentru a protesta. Fermierii susţin că cei peste o mie de lei pentru fiecare hectar de teren afectat de secetă oferiţi de autorităţi nu ar fi suficienţi. Producatorii agricoli cer subvenţii în valoare de trei mii de lei la hectar şi declararea stării de urgenţă în agricultură pentru zona de sud a ţării. Reprezentanţii guvernării au anunţat că fondul de susţinere a agricultorilor va fi suplimentat cu 300 de milioane de lei, iar în scurt timp vor fi evaluate pagubele pentru culturile cerealiere din grupa a doua, astfel încât toţi cei care au suportat pierderi să primească subvenţii din partea statului. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe recente a Consiliului Suprem de Securitate.

 

Comentarii