Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

27 Mai 2020 / 18:59

Protest al agenţilor economici din sectorul HoReCa în PMAN

Legaţi cu funia la o terasă improvizată în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), astfel şi-au manifestat nemulţimirea faţă de măsurile impuse de autorităţi pentru redeschiderea întreprinderilor din sectorul HoReCa. Vorbim despre reprezentanţii restaurantelor şi cafenelelor, care spun că menţinerea distanţei de doi metri între mese este inacceptabilă. Antreprenorii au cerut redeschiderea sectorului de alimenaţie publică din 1 iunie. Reprezentanţii Guvernului spun că măsurile sunt temporare şi au menirea de a preveni răspândirea Coronavirusului, informează Mesager.

„Autorităţile ne leagă mâinile, ne leagă drepturile de a lucra. Vrem să avem dreptul la muncă, să ne redeschidem localurile pe 1 iunie”, a spus un agent economic.

Un alt anreprenor a menţionat: ”Am venit aici să ne cerem dreptul nostru pentru muncă, să devenim şi noi plătitori de TVA şi să rechemăm echipele noastre înapoi la muncă”.

„Să nu ne mai ţină pe noi în sărăcie, să ne mai pună să luăm credite, ca să închidem procentele pentru alte credite. Şi a doua, să fie aprobat protocolul de prevenire a răspândirii COVID-ului care a fost aprobat de ANSA şi elaborat împreună cu asociaţia MĂR” , a relatat întreprinzătorul.

Preşedintele Asociaţiei Măr, Aneta Zasaviţchi,  a relatat pentru Mesager că ”Doar pentru entităţile din sectorul HoReCa s-au prevăzut doi metri distanţă socială. Este o terasă improvizată . Această frânghie este un simbol al neputinţei, pentru că, de facto, noi, sectorul HoReCa, nu putem schimba nimic şi depindem de nişte decizii ale comisiei de sănătate care nu sunt argumentate şi nu corespund realităţii”.

După ce ieri au protestat la poarta Pieţei „Calea Basarabiei", mai mulţi comercianţi au pichetat astăzi clădirea Executivului. 

„Este inadmisibil ca sălile de sport să activeze fără utilizarea vestiarelor sau a duşurilor. Oamenii sunt lezaţi de dreptul de a se antrena. Aceste decizii au un caracter negativ”, a relatat un agent economic.  

Un om de afaceri a spus: ”Vrem să lucrăm, pentru că trebuie să ne hrănim familiile. Nu putem sta aşa, fără treabă, fără să ştim ce o să fie mâine. Vă rog frumos, deschideţi toate centrele comerciale, pentru că nu e normal că oamenii stau acasă, iar împrejurul nostru lucrează supermarketuri şi trolebuzele sunt încărcate”. 

Reprezentanţii Guvernului au declarat că redeschiderea pieţelor şi a unităţilor de alimentaţie publică înainte de termenul stabilit de autorităţi ar putea genera noi focare de răspândire a pandemiei.
 
Contactat telefonic, Vitalie Dragancea, consilier al prim-ministrului, a declarat: „Epidemia nu a trecut, iar în ultimele două săptămâni avem statistici îngrijorătoare. În fiecare săptămână peste 1000 de cazuri, fapt care confirmă că încă nu toţi oamenii au deprins regulile noi de comportament public, distanţare socială şi igienă personală. Le sugerez tuturor companiilor care activează în domeniu să se pregătească de reluarea activităţilor”. 

Comisia Naţională Etraordinară pentru Sănătate Publică a decis ca unităţile de alimentaţie publică şi sălile de sport şi fitness să îşi reînceapă activitatea din 15 iunie, cu respectarea strictă a măsurilor de siguranţă. 
 

Comentarii