Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

29 Noi. 2020 / 09:00

Problema câinilor vagabonzi, în atenţia autorităţilor municipale

Câinii sunt cei mai bun prieteni ai omului, dar nu şi cei vagabonzi. Peste zece mii de câini fără stăpân umblă pe străzile municipiului, dând târcoale mai ales magazinelor, tomberoanelor şi locurilor unde pot găsi mâncare. De multe ori,  patrupezii umblă în haită şi prezintă un pericol imens pentru stăpânii de animale domestice. Singura soluţie viabilă pentru diminuarea numărului de câini pe care o propune municipalitatea este lărgirea adăposturilor şi continuarea sterilizării, relatează Mesager.

Actriţa Alina Stoianov îşi plimbă regulat câinele prin parcul Valea Morilor. La mijlocul acestei săptămâni, rutina sa zilnică s-a transformat într-o amintire îngrozitoare. Tânăra a fost înconjurată, apoi atacată, de mai mulţi câni vagabonzi. 

„Am îndrăznit eu să mă retrag din cerc, aşa cu un pas într-o parte, şi în momentul acesta, unul din ei m-a muşcat. M-a muşcat foarte tare şi eu am strigat după ajutor însă nimeni nu s-a apropiat. Acesta a fost un moment mai trist. Erau oameni în jur, dar s-au speriat probabil. Eu am reuşit să mă urc pe o bancă şi să strig, cânii au fugit şi am văzut un barbat pe care l-am rugat: vă rog să sunaţi la 112 şi chemaţi salvarea”, a relatat Alina Stoianov, actriţă.

După cele întâmplate, Alina Stoianov a iniţiat o petiţie online prin care solicită autorităţilor să soluţioneze problema câinilor vagabonzi din oraş. Totodată, chiar dacă nu au trecut prin experienţe similare, oamenii cu care am vorbit spun că sunt îngroziţi, deoarece maidanezii reprezintă un pericol.

„Ar trebui să fie sterilizaţi şi adăpostiţi, dar statul nu are bani măcar să fie sterilizaţi şi monitorizaţi”; „Ar trebui ca toţi câniii să fie adăpostiţi. Ei sunt agresivi pentru că le este frig şi sunt flămânzi”; „Aici este un lucru comun şi din partea autorităţilor şi din partea oamenilor, o conştientizare, haideţi să spunem aşa a lucrurilor în privinţa animalelor”, spun oamenii.

Autorităţile municipale îşi propun să extindă capacitatea centrului de găzduire a animalelor fără stăpân din capitală.

„Urmeză ca în 7-10 zile să fie prezentate proiectele pentru 2021 - ceea ce ţine de lărgirea volierelor, sterilizare, programele de adopţie şi aşa mai departe. Vrem ca această abordare să fie una umană”, a menţionat Ion Ceban, primarul capitalei.

Lunar, aproximativ 150 de câini sunt capturaţi şi sterilizaţi, iar în prezent, la Necropolă se află în jur de 850 de maidanezi.

Comentarii