Ştiri

Sursa imaginii: privesc.eu

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

02 Mar. 2021 / 10:25

Prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 în Republica Moldova

În Republica Moldova a fost vaccinată împotriva COVID-19 prima persoană. Este vorba de un medic de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” din capitală. Lucrătorului medical i s-a administrat vaccinul AstraZeneca, din lotul oferit gratuit Republicii Moldova de România.

Start campaniei de vaccinare în Republica Moldova. Primele persoane imunizate au fost mai mulţi medici din prima linie de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, printre care şeful Departamentului de anestezie şi terapie intensivă, Alexandru Botizatu şi şefa Secţiei anesteziologie generală, Iana Cotorcea. Procesul de vaccinare a continuat la Institutul de Medicină Urgentă. Medicii imunizaţi au declarat că se simt bine şi îndeamnă oamenii să aibă încredere în vaccin pentru a scăpa de această pandemie, relatează Mesager.

Pentru medicul Alexandru Botizatu, primul specialist vaccinat din ţară, procesul de imunizare a venit ca o binecuvântare. El spune că a trecut prin experienţa infectării, perioadă dificilă din viaţa sa şi a ţinut neapărat să se imunizeze. Acum este mai optimist în ceea ce priveşte stoparea epidemiei de Coronavirus.

„Mă simt foarte bine. Senzaţia este destul de bună. Şi cu acest gând, şi cu aceste speranţe, mergem mai departe la serviciu. Nu este dureros. Mă aşteptam să fie dureroasă înţepătura, am mai primit injecţii, dar este o procedură şi o înţepătură foarte simplă”, a declarat Alexandru Botizatu, medic vaccinat, citat de Mesager.

A urmat vaccinarea celorlalţi medici de la Spitalul Clinic Republican, care se află în prima linie în lupta cu pandemia. După imunizare, ei au primit un certificat ce confirmă administrarea serului. Ulterior, lucrătorii medicali au mers să trateze pacienţii cu COVID-19 în stare gravă.

„Procedura a durat foarte repede, simplu, nu a fost dureroasă. Ca o injecţie simplă. Cunoaştem că aceasta este cea mai sigură metodă de a stopa anume această maladie infecţioasă. Mergem să ne continuăm activitatea mai departe, sperăm să fie tot bine”, a declarat Vadim Ţurcan, medic vaccinat.  

„Chiar am rugat, dacă este posibilitate, să fiu primul. Asta este unica metodă pentru noi, pentru siguranţa noastră. Vaccinul ne ajută foarte tare pentru a limita transmiterea virusului şi apariţia formelor noi de virus”, a declarat Iana Cotorcea, medic vaccinat.

Potrivit şefei Serviciului sanitar-epidemiologic de la Spitalul Clinic Republican, Marcela Chilianu, după imunizare persoana ar putea simţi câteva efecte secundare.

„Efectele secundare evident că pot să fie ca orice alt tip de vaccin - dureri la locul injectării, cefalee, temperatură ridicată până la 38 de grade, care în linii generale timp de 24 de ore dispar”, a declarat  Marcela Chilianu.

Şi medicii de la Institutul de Medicină Urgentă din capitală au fost vaccinaţi. Iniţial ei au trecut prin procedura de chestionare şi semnare a acordului de informare. Primul specialist medical imunizat din cadrul instituţiei, şeful Departamentului de anestezie şi terapie intensivă, Adrian Belîi, este convins că serul este singura metodă de protecţie pentru sistemul medical, dar şi pentru populaţie.

„Vaccinându-mă, eu sunt sigur că deja nu vor mai face forme severe de boală sau în general cu o foarte mare probabilitate nu voi face deloc boala. Nimeni nu ar trebui să aibă nicio frică, deoarece vaccinul a fost precalificat de OMS, aprobat în Marea Britanie, aprobat în UE, de Agenţia Medicamentului din Moldova”, a declarat Adrian Belîi, medic vaccinat.  

Odată decongelat, vaccinul trebuie utilizat cât mai curând posibil, timp de şase ore.

„Responsabilitate foarte mare. Se ia 0,5 mililitri, se prelucrează locul injectabil de trei ori, injectăm. Pacientul stă câteva secunde aici, la noi, sub supravegherea noastră”, spune Elena Schinbalan, asistentă medicală.

După ce persoanei i-a fost administrat serul, ea merge într-o sală de aşteptare improvizata, unde, timp de 15 minute, este supravegheată de medicul terapeut pentru a se asigura că nu a dezvoltat efecte secundare

Pe parcursul zilei, aproximativ 30 de medici de la Institutul de Medicină Urgentă au fost imunizaţi, printre care şi administraţia instituţiei. Peste opt săptămâni, ei vor trebui să revină pentru administrarea celei de-a doua doză de vaccin.

„Nu am simţit ceva neobişnuit şi mă întorc la serviciu. Din colegii noştri care au venit astăzi la vaccinare, niciunul nu a fost scos din program. În principiu, contraindicaţii absolute practic nu sunt”, a declarat vicedirectorul IMU, Igor Curov.

În cea de-a doua etapă de vaccinare urmează să fie imunizaţi angajaţii ministerelor, ai Preşedinţiei şi altor instituţii publice, dar şi jurnaliştii. Procesul este benevol şi gratuit.

Comentarii