Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

20 Aug. 2020 / 20:28

Pregătirile de noul an şcolar, pe ultima sută de metri

Pregătiri pe ultima sută de metri pentru redeschiderea noului an şcolar. Instituţiile de învăţământ mari din capitală, unde îşi fac studiile mii de copii, au luat măsuri sporite de prevenire a noului tip de Coronavirus. Sălile de clasă au fost amenajate conform cerinţelor sanitare, au fost procurate produse de igienă, dezinfectant şi termometre digitale. Între timp, ministrul Educaţiei, Igor Şarov, a anunţat că prima oră din acest an şcolar va fi dedicată comportamentului responsabil în spaţiul şcolii şi în comunitate, relatează Mesager.

La Liceul Gheorghe Asachi din capitală, lucrările de amenajare a instituţiei pentru redeschidere sunt în toi. Sălile de clasă au fost adaptate noilor cerinţe, au fost procurate produse de igienă şi dezinfectare, dar şi echipament de protecţie pentru profesori.

La intrarea in clasă, elevii îşi vor dezinfecta mâinile, iar apoi se vor aşeza câte unul în bancă. Locurile unde se vor plasa şcolarii sunt marcate cu bandă verde, astfel încât aceştia să fie poziţionaţi sub forma pieselor de şah pentru respectarea distanţei fizice de 1,5 metri.

 „Vom lucra pe grupuri, clasa se va împărţi în două, o săptămână va învăţa o grupă, cealaltă parte următoarea săptămână, ceilalţi online. Vom avea o intrare treptată şi o ieşire treptată a copiilor din şcoală. Pentru trei luni avem rezervă şi de dezinfectant şi de toate cele necesare pentru asigurarea unui spaţiu sănătos”, a menţionat Boris Volosatîi, diretorul Liceului Gheorghe Asachi.

Pe lângă metodele obişnuite de protecţie, precum dezinfectanţi şi săpun, în sălile de clasă, în cantine, dar şi pe coridoare, sunt trasate benzi vizibile şi plasate astfel de marcaje, care să asigure „trasee prestabilite" de intrare şi deplasare în instituţie.

Şi administraţia Liceulului Mihai Viteazul a optat pentru modelul de studiu în două schimburi. Paralel cu igienizarea şi dezinfectarea pe care o va asigura personalul tehnic, elevii vor fi îndrumaţi să respecte igiena persoană.

 „În fiecare sală de clasă avem apă curgătoare. Pe fiecare coridor la fel avem camerele sanitare cu săpun lichid, cu uscătoare. Îi obişnuim să-şi îngrijească obiectele proprii, să nu folosească obiecte străine, pornind de la pix, riglă, manual, telefon, distanţarea la pauze, comportament foarte corect”, a specificat Nely Berezovschi, directorul Liceului Mihai Viteazu.

 „Şcoala a cumpărat soluţiile cu care vom face igiena, atât a pardoselilor, cât şi a băncilor, a scaunilor. Va fi o pauză de o oră între schimburi. Pe fiecare bancă va fi şerveţel umed şi dezinfectant. La chiuvetă vor fi de asemenea. Pauzele - de 15 minute”, a spus Maria Buruiană, profesoară. 

Elevii spun că sunt dornici să revină în sălile de clasă şi se implică activ în amenajarea acestora.

„Am pregătit nişte stichere, care vor fi amplasate în şcoală la diferite distanţe pentru a avertiza elevii unde şi cum de respectat normele de protecţie. De asemenea, pentru locurile de afară din exteriorul şcolii am pregătit nişte căpăcele, pe care le vom plasa în formă de săgeţi”, a spus Vlada Şimon, preşedinta Consiliului de elevi.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, 60 la sută dintre şcolile din Republica Molova vor începe anul şcolar cu prezenţa tuturor elevilor în sălile de curs. Zece la sută au ales învăţarea în doua schimburi, iar şi mai putine - învăţarea mixtă, cu lecţii la distanţă.

Comentarii