Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

19 Aug. 2020 / 14:37

Peste 62% din şcoli au ales prezenţa fizică a elevilor în clasă

Din numărul total de 1.249 de instituţii de învăţământ general, 769 sau 62% au selectat modelul ce prevede prezenţa fizică la şcoală, 119 - învăţarea pe schimburi, iar patru au optat pentru zile de prezenţă şi zile la distanţă. Totodată, 17 instituţii au ales modelul hibrid - învăţarea pe grupe: 50% din copii în clasă şi 50% - de la distanţă, 15 au preferat învăţarea alternantă, pe săptămâni; iar 261 - modelul mixt, combinarea la nivelul treptelor de învăţământ a modelelor 1-6. Despre aceasta a comunicat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov.

Învăţarea exclusiv online nu a fost selectată de nicio instituţie de învăţământ. Modelul este rezervat doar cazurilor excepţionale de carantină în localitate sau în instituţie.

„Încercările ne fac mai puternici. Ele sunt şi un real prilej de a progresa pe linia modernizării, iar eu sunt adeptul modernizării inteligente. Şi asta facem: construim împreună rezistenţa la crize şi repunem educaţia pe soclul demnităţii, dar peste şi dincolo de toate, avem grijă unii de alţii şi de sănătate”, a declarat ministrul.

Igor Şarov a menţionat că în anul de studii vor fi reeditate 50 de titluri de manuale şcolare în corespundere cu curriculumul, ediţia 2019. Abecedarul şi Bucvari pentru clasele întâi vor fi distribuite în instituţiile de învăţământ din ţară până pe 1 septembrie. Variantele pdf ale manualelor reeditate vor fi plasate pe site-ul Centrului Tehnologii Informaţionale şi Comunicaţionale în Educaţie şi vor putea fi accesate sau descărcate de cadre didactice, elevi şi părinţi.

Potrivit ministrului, în primele trei luni toate instituţiile şcolare vor fi aprovizionate cu soluţii dezinfectante şi săpun graţie unui ajutor al USAID. De asemenea, va fi identificat un responsabil pentru coordonarea activităţilor COVID-19, care va asigura măsurile de prevenire şi de protecţie împotriva discriminării elevilor care au fost sau sunt infectaţi. De asemenea, prima oră din anul şcolar va fi dedicată comportamentului responsabil în şcoala şi în comunitate, relatează Mesager.

După şedinţa Grupului de lucru pentru învăţământ, reunit pe platforma parlamentară, vicepreşedinta Parlamentului, Monica Babuc, a anunţat că din bugetul de stat vor fi alocate suplimentar 31 de milioane de lei Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării pentru asigurarea şcolilor cu necesarul de dezinfectanţi până la sfârşitul anului curent, iar profesorii urmează să fie plătiţi pentru orele suplimentare lucrate în perioada pandemiei. 

Comentarii