Ştiri

Sursa imaginii: zugo.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

24 Mar. 2019 / 18:34

Peste 20 de producători au adus astăzi peste 60 de tone de struguri la târgul „Ia Moldova acasă”

Peste 20 de producători au adus astăzi peste 60 de tone de struguri la târgul „Ia Moldova acasă”, organizat în scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului". Iniţiativa a venit după ce mai mulţi fermieri din Moldova au anunţat că au mari rezerve de struguri în depozite şi riscă să suporte pierderi. Producătorii au îndemnat consumatorii să ofere în dar de sărbători struguri locali, nu buchete de flori de import. Între timp Ministerul Agriculturii anunţă că face tot posibilul pentru a găsi soluţii pentru depăşirea acestei situaţii, relatează Mesager.

Fermierul Nicolae Ştefan are 5 ha de vită de vie la Cimişeni, Criuleni. El spune că a obţinut anul trecuta o roadă bogată, însă o mare parte a rămas în frigider, din lipsă de cumpărători.

„Târgul merge bine de-ar fi aşa şi din frigider să meargă. Am luat doar o tonă de încercare. Mai avem 60 de tone în frigider”, a declarat fermierul din Cimişeni, Criuleni, Nicolae Ştefan.

Iar unii producători spun că dacă în scurt timp nu vor reuşi să vândă strugurii la un preţ cât de cât bun, atunci mai bine îi arunca.

„Am venit doar cu 80 de lăzi ca să vedem cum mergem. Văd că lumea se înteleg să o ducă la vin cu 80 de bani, dar pentru 80 de bani mai bine nici nu depun efort, mai bine ramân cu datorii şi o voi arunca, ca mai ietin o să mă coste”, a menţionat fermierul din oraşul Durleşti, Boris Pirojoc.

Strugurii s-au vândut doar la ladă, iar preţul unui kilogram a fost de cinci lei.

„Avem copil mic, care trebuie hrănit cu produse naturale de ale noastre moldoveneşti, şi la preţ accesibil. Mulţumim frumos la oamenii care au muncit tot anul sărmanii”, „Noi dorim să încurajăm producătorii noştri deoarece avem nistre produse delicioase, am fost peste hotare şi totuşi nimic nu se comprara cu poama moldoveneasc”, au declarat cumpărătorii.

Organizatorii târgului şi autoritatea locală promit să susţină în continuare producătorii de struguri.

„Sunt 20 de producători din toate colţurile ţării care au adus cu ei peste 60 de tone de struguri. Noi sperăm că acest târg va devei o tradiţie ca producătorii să vină aici în centrul capitalei şi să-şi vândă roada muncită timp de un an”, a menţionat organizatorul târgului, Elena Briciuc.

„Asta şi este imaginea ţării noastre, prunele noastre, strugurii, merele, noi vom susţine atât timp cât vom putea şi iarmarocul de astăzi dacă va fi nevoie îl vom organiza şi duminica viitoare aşa încat oamenii să-şi realizeze marfa să nu se strice prin depozite”, a menţionat primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.

În 2018 roada de struguri a fost cu aproape 50 la sută mai mare faţă de anii trecuţi.

„Au aşteptat ca preţurile după anul nou să fie mai mari ca să comercializeze şi de aceia s-au pomenit în acestă situaţie. În frigidere avem circa 6 mii de tone de struguri, săptămâna trecut s-au vândut peste o mie doua sute de tone de struguri, dacă vom ţine în ritul acesta atunci până la sfârşitul lunii aprilie vom vinde toţi strugurii din frigidere”, a declarat reprezentantul Ministerului Agriculturii, Valeriu Cebotari.

Anul trecut au fost recoltate 680 de mii de tone de struguri de pe o suprafaţă totală de 128 de mii de hectare de viţă-de-vie.

 

Comentarii