Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

29 Noi. 2020 / 16:15

Persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA, condamnate la discriminare

Aproximativ 14 mii de persoane din ţara noastră suferă în tăcere, fiind diagnosticate cu HIV/SIDA, maladie care şi în secolul XXI continuă să fie un factor discriminator în societate. Mai grav este că 135 dintre acestea sunt copii. Au trecut 33 de ani de când în Republica Moldova a fost diagnosticat primul caz de HIV SIDA, iar până în prezent boala provocată de virus este considerată ruşinoasă, persoanele infectate cu aceasta fiind stigmatizate şi izolate, relatează Mesager.

Acum nouă ani, viaţa lui Andrei Stolearenco din Chişinău s-a schimbat radical atunci când a primit vestea că suferă de virusul imunodeficienţei umane. Deşi şocul a fost unul mare la început, Andrei a înţeles că viaţa merge mai departe, iar HIV SIDA nu este o sentinţă la moarte. De atunci, cele cinci pastile pe care trebuie să le administreze singur îl ajută ca boala să nu evolueze.

„În acel moment, eu ştiam câte ceva despre infecţia HIV, nu a fost ceva straşnic. Despre statutul meu cunoaşte şi familia, şi prietenii. Este important să le explici oamenilor că poţi să trăieşti cu acest virus şi că există tratament”, a relatat Andrei Stolearenco, asistent social.

Tânărul povesteşte că nu a fost discriminat niciodată din cauza statutului său, pentru că a ştiut să ţină piept prejudecăţilor. Acum se simte bine, munceşte şi nu se crede diferit de ceilalţi oameni. În prezent, activează în calitate de asistent social şi oferă suport altor tineri HIV pozitivi care vin la asociaţie.

„Oamenilor le oferim tot suportul necesar. Fiind persoană seropozitivă le ofer consultaţii de la egal la egal, pentru ca persoana să poate conştientiza că viaţa nu se opreşte aici, dar este o etapă care poate fi depăşită aşa cum s-a întâmplat cu mine acum nouă ani”, a mai spus Andrei Stolearenco.

Cu un tratament administrat la timp şi monitorizare permanentă, boala poate fi ţinută sub control, spun medicii.

„Dacă persoana s-a aflat într-o situaţie de risc de a se infecta cu HIV, dacă a avut un contact sexual neprotejat, a utilizat obiecte injectabile nesterile la administrarea medicamentelor sau drogurilor, i se recomandă să facă testul la HIV, iar în decurs de 20 minute va primi rezultatul”, a menţionat Svetlana Popovici, reprezentant Secţia de terapie HIV.

Testele pot fi solicitate doar în instituţiile medicale şi la ONG-urile de profil. Membrii asociaţiei obşteşti Iniţiativa Pozitivă deţine şi o secţie în cadrul Spitalului Dermatologie şi Maladii Comunicabile, unde persoanele seropozitive beneficiază de suport.

„Atunci când o persoană este confirmată pozitiv la HIV, este foarte important să primească un suport complex. Este vorba de ajutorul medical, facem diagnostic, tratament şi nu mai puţin important este ajutorul psihologic, pentru că fiecare persoană trebuie să depăşească etapa când află despre diagnoză”, a declarat Alina Cojocari, şef, Secţia de terapie HIV.

Fără tratament, SIDA este fatală. În prezent, terapia prevede administrarea doar a unei pastile pe zi. Acestă pastilă are proprietatea de a scădea încărcătura virală din sânge. Chiar dacă virusul încă există în corp, după câteva luni, deseori HIV nu mai este identificat, iar riscul de a infecta o alta persoană dispare.

Potrivit datelor statistice oficiale, anual în Republica Moldova sunt depistate pozitiv circa 900 de persoane.

„Pentru 2020 avem din păcate 560 de cazuri. Pandemia COVID ne-a făcut o incidenţă mai mică faţă de anul trecut. Cifra de fapt nu este reală. Noi cunoaştem că sunt mult mai multe persoane active, doar că nu au avut acces la serviciile medicale în această perioadă. În fiecare an, în Republica Moldova înregistrăm cumulativ cinci, şapte cazuri copii HIV”, a relatat Daniela Demişcan, şef direcţie, Ministerul Sănătăţii.

După 33 de ani de la primul caz diagnosticat la noi în ţară, SIDA este în continuare considerată o boală ruşinoasă, ce provoacă frică. Lipsa de informaţii a făcut ca persoanele cu HIV să fie stigmatizate.

„A fost sistemul medical, a fost la locul de muncă şi în sfera de servicii publice. În mai multe cazuri ei nu au acest curaj ca să vină la instituţiile publice şi să ceară suport, pentru că ei s-au ciocnit cu această atitudine de frică, de respingere, de discriminare şi nu vor să deschidă statutul lor HIV pozitiv şi pentru mai multă lume”, a spus Evgheni Galoşeapov, membru, Consiliul pentru Discriminare.

Şi chiar dacă legislaţia naţională sancţionează discriminarea, normele continuă să fie neglijate. Astfel, juriştii din cadrul Institutului pentru Drepturile Omului documentează anual zeci de cazuri de stigmatizare şi tratament necorespunzător în raport cu persoanele vulnerabile. Recent, instituţia a avut câştig de cauză la CEDO privind încălcarea dreptului la viaţa privată a unui tânăr seropozitiv.

„Acest tânăr a primit o compensaţie morală. A fost constatată încălcarea dreptului la viaţa privată în cazul lui. Şi faptul că datele sale confidenţiale nu au fost păstrate sau gestionate corespunzător fiind admise divulgarea lor dă către autorităţile statului”, a relatat Andrei Lungu, avocat.

La nivel mondial, peste 77 de milioane de persoane trăiesc cu HIV şi 35,4 milioane au decedat de boli asociate cu SIDA de la începutul epidemiei. În prezent, în lume s-a anunţat tratarea de HIV a două persoane. Este vorba de un pacient american, tratat în Germania, şi un bărbat din Londra. Ambii au fost suspuşi unui transplant de celule stem.

 

Comentarii

Ultimele Ştiri

Privelişte inedită pe râul Nistru

Ştiri / Regional

23 Ian. 2021 / 19:26

Privelişte inedită pe râul Nistru

Rusia: Proteste pentru susţinerea lui Aleksei Navalnîi

Ştiri / Internaţional

23 Ian. 2021 / 18:50

Rusia: Proteste pentru susţinerea lui Aleksei Navalnîi

Act de caritate pentru un bătrân din nordul ţării

Ştiri / Regional

23 Ian. 2021 / 18:32

Act de caritate pentru un bătrân din nordul ţării

COVID-19 în Moldova: Alte 15 persoane răpuse de virus

Ştiri / Social

23 Ian. 2021 / 17:06

COVID-19 în Moldova: Alte 15 persoane răpuse de virus

Scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru, petrecut pe ultimul drum

Ştiri / Cultură

23 Ian. 2021 / 16:35

Scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru, petrecut pe ultimul drum

Vezi arhiva