Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

03 Dec. 2020 / 16:02

Persoanele cu dizabilităţi întâmpină dificultăţi în angajarea în câmpul muncii

Accesibilitatea clădirilor şi locurilor publice este una din principalele probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi din Republica Moldova, urmată de angajarea în câmpul muncii. Potrivit Biroul Naţional de Statistică în ţara noastră locuiesc aproape 175 de mii de oameni cu dizabilităţi, inclusiv 10.700 de copii. Anual, în 3 decembrie, este consemnată  Ziua persoanelor cu dizabilităţi. Această dată are o mare importanţă socială educativă - este un prilej în plus să conştientizăm că putem şi trebuie să fim mai buni şi mai atenţi cu cei din jur, relatează Mesager.

Olimp Ilievici are 26 de ani şi suferă de distrofie musculară. Până la vârsta de 16 ani tânărul a mers pe picioare însă treptat boala s-a agravat şi l-a aşezat într-un scaun rulant. Prima schimbare majoră din viaţa sa a fost mutarea din satul natal Maşcăuţi, Criuleni în Chişinău. Acum, Olimp activează la Centrul Multifuncţional nr.2 în calitate de operator la o imprimantă.

„Eu vreo două luni doar gazdă am căutat. Mulţi stăpâni când auzeau că sunt aşa în scaun rulant ei deodată nu acceptau. A fost dificil să mă angajez, primul meu job e acest xerox. Dar nu vreau să mă opreasc doar la xerox”, a relatat Olimp Ilievici.

Tânărul are doar studii gimnaziale, iar ca să evolueze pe plan profesional face cursuri de croitorie şi participă la tot felul de lecţii de instruire, pentru a acumula cât mai multe cunoştinţe, el are şi un vis.

„Visez să mă căsătoresc, să am o familie, să am o familie fericită, copii”, a spus tânărul

Colegii tânărului spun că după angajarea lui Olimp, toate activităţile au devenit mai pozitive şi pline de viaţă.

„Chiar a fost bine primit aici, încă o lecţie de viaţă pentru noi că totuşi cuvântul nu pot, nu există şi dacă el poate, cu siguranţă noi toţi cei apţi de muncă suntem în stare să facem faţă oricărei zile”;
„Este un băiat punctual, muncitor, zâmbeşte mereu, este un gentalmen, ne mai serveşte cu ciocolate din când în când, ne simţim foarte bine cu el aici”, au spus colegii lui Olimp.

Angajarea reprezintă o punte de grea încercare pentru persoanele cu dizabilităţi.

 „Un număr foarte mic de instituţii sunt accesibile şi atunci când venim sau dorim să mergem la un interviu de angajare, beneficiarii întâmpină mai multe provocări, nemaivorbind deja de mentalitatea oamenilor care nu toţi sunt oameni deschişi pentru a primi la locul de muncă o persoana cu dizabilităţi”, a menţionat Victoria Boţan, specialist relaţii publice Asociaţia „Motivaţia”.

Pentru integrarea persoanelor cu dizabilităţi în societate, autrităţile, cu suportul partenerilor de dezvoltare, au reuşit să inaugureze 28 de locuinţe protejate, 15 Case comunitare, 24 de Echipe Mobile, patru servicii "Respiro" şi opt centre de zi.

Republica Moldova a ratificat Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi în 2010, pentru a elabora şi promova politici în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi, precum şi pentru a ajusta legislaţia naţională conform  standardelor  internaţionale.

Comentarii