Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

02 Iun. 2020 / 12:21

Patru ani de la tragedia aviatică în care a murit un echipaj SMURD

În ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, au plecat să salveze vieţi, însă ultima misiune le-a fost fatală. Vorbim despre tragedia din localitatea Haragîş, raionul Cantemir, acolo unde acum patru ani, patru salvatori ai SMURD Iaşi şi-au pierdut viaţa, după ce elicopterul cu care zburau s-a prăbuşit. Eroii au fost comemoraţi astăzi la locul tragediei, iar mai mulţi oficiali, dar şi oameni simpli au depus flori la monumentul inaugurat acum trei ani în memoria celor patru eroi, relatează Mesager.

Ziua de 2 iunie a devenit una de doliu pentru locuitorii satului Haragîş. În pofida ploii şi vântului puternic, cei patru membri ai echipajului SMURD, Doru Gavril, Voicu Socae, Mihaela Dumea şi Gabriel Sandu au plecat spre Vulcăneşti, pentru a salva un bărbat de 64 de ani. Aeronava însă s-a prăbuşit într-o pădure de la marginea satului Haragîş, iar niciun salvator nu a reuşit să supravieţuiască. Localnicii au găsit corpurile deja carbonizate. Arcadie Bujor este pădurar şi îşi aduce aminte şi acum cu durere de tragedia, care a îndoliat Republica Moldova şi România.

„ Era o zi de vară ploioasă şi s-a auzit un vuiet de elicopter. S-a auzit o bubuitură. Noi ajutor nu puteam acorda, pentru că era şi târziu, acolo am văzut cadavrele, dar de salvat era deja târziu. E o tragedie mare pentru tot satul”, a spus Arcadie Bujor, pădurar.

De dimineaţă, mai mulţi localnici, dar şi oficiali şi salvatori au depus flori la monumentul, inaugurat acum trei ani, în memoria eroilor SMURD. Ceremonia a început cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei.

 „În această categorie de eroi se încadrează şi cei patru, care şi-au găsit sfârşitul aici, în Codrii Tigheciului, pentru că ei au primit misiunea la care au fost chemaţi şi s-au pornit cu multă dragoste ca să-l salveze pe cel care era bolnav”, a spus Preasfinţitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud.

La evenimentul de comemorare a fost prezent şi Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă.

„Eternul zbor în suflet îl păstrăm. Sacrificiul lor nu a fost unul inutil. Eroii nu mor niciodată, pentru că eroii trăiesc prin faptele urmaşilor lor. Faptul că dvs sunteţi aici şi mă uit la salvatori, la cei care puneţi viaţa altora mai presus decât viaţa dumneavoastră, pentru mine reprezintă un exemplu şi o mulţumire şi un îndemn în acelaşi timp”, a menţionat Daniel Ioniţă.

„Dumnealor au devenit în fiecare familie a localităţii ca membri ai familiei, ca locuitori ai satului Haragîş, de care noi şi astăzi ne aducem aminte, îi pomenim şi avem o durere enormă faţă de dumnealor”, a declarat Iurie Bălănuţă, primarul satului Haragîş.

Elicopterele SMURD operează zboruri în Republica Moldova din septembrie 2015, atunci când Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, după modulul românesc, a fost extins şi în stânga Prutului. De atunci, SMURD România, a efectuat aproape 13 600 de intervenţii terestre şi aero-medicale pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a salva vieţi.

„Proiectul SMURD este mai mult decât o denumire. Proiectul SMURD este un concept de salvare a vieţilor omeneşti. Avem o conlucrare foarte bună şi foarte strânsă cu colegii noştri din România, în ceea ce ţine de implementarea proiectului SMURD. Suntem datori să ţinem minte, să-i pomenim ori de câte ori ar fi cazul”, a menţionat Mihail Harabagiu, şeful IGSU.

După tragedie, Guvernul Republicii Moldova le-a oferit câte un milion de lei familiilor victimelor, iar preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a decorat postmortem pe cei patru angajaţi SMURD, care au murit încercând să salveze o altă viaţă.

Comentarii