Ştiri

Sursa imaginii: army.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

10 Apr. 2020 / 17:41

O companie din România a donat echipamente de protecţie Ministerului Apărării

Ministerul Apărării a primit un lot de echipament de protecţie, dezinfectanţi dar şi viziere în valoare totală de peste cinci mii de euro. Donaţia a fost oferită de o companie românească, iar echipamentele urmează a fi distribuite în unităţile militare, dar şi în instituţiile medicale ale Armatei. Între timp, Spitalul Militar Central continuă se primească pacienţii suspecţi la COVID-19 pentru triaj, urmând să asigure cât de curând şi tratamentul militarilor infectaţi, relatează Mesager.

Zilnic la Spitalul Militar Central ajung în jur de 40 de pacienţi, din toate regiunile ţării, cu simptome specifice noului coronavirus. Aici li se fac probele necesare, iar pacienţii testaţi pozitiv sunt transportaţi la instituţiile medicale strategice pentru tratament, ceilalţi sunt plasaţi la domiciliu şi sunt supravegheaţi de medicii de familie.

 „ La moment are loc procedura de triere a pacientului cu potenţial suspect cu COVID-19, fiind trasportat la Spitalul Militar de către serviciul 112. Pacientul este în stare de gravitate medie, cu probleme de respiraţie, febră şi saturaţia oxigenului mai scăzută în plămâni. Ulterior se face consilu si se trasportă pacientul la o altă instituţie publică în conformitate cu protocolul pacienţilor mai gravi”, a relatat Sergiu Brunchi, şef-adjunct, Spitalul Militar.

„Sora medicală se echipează cu echipamentul de protecţie, îşi colectează stativul cu eprubete speciale care sunt semnate, noi suntem în focar, pentru noi este un pericol, dar asta e munca”, a spus Elena Cilinciuc, asistentă medicală.

Începând din această spătămână militarii care vor fi testaţi pozitiv la COVID-19 vor fi trataţi în Spitalul Militar Central. În prezent instituţia dispune de 50 de paturi.  

 „În cadrul Spitalului Militar sunt patru secţii care au fost adaptate pentru pacienţii suspecţi. Noi suntem înzestraţi suta de procente cu materiale de protecţie, absolut tot personalul. La primirea pacienţilor sunt implicaţi doi medici, dupa care pacientul este dus în secţie, în salon este câte un pacinet şi primeşte un tratament simtomatic dacă este nevoie”, a precizat Victor Zolotcov, medic.

De la începutul pandemiei ambulanţele Spitalului Clinic Militar Central al Ministerului Apărării au transportat spre casă pacienţii care iniţial au avut semne de infectare cu COVID-19, dar testele s-au dovedit a fi negative.

Comentarii