Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

11 Mar. 2021 / 20:00

Nutriţioniştii trag un semnal de alarmă: Se consumă prea mult zahăr

Pe an ce trece consumăm tot mai mult zahăr. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS), în 2006 un moldovean consuma 15,4 kg de zahăr şi produse de cofetărie pe an. Aceeaşi sursă ne zice că peste 13 ani, adică în 2019, această cantitate a crescut până la 22,1 kg. Deci, cantitatea de zahăr consumată a crescut în această perioadă cu 6,7 kg. Nutriţioniştii trag un semnal de alarmă şi spun că dependenţa de dulciuri poate provoca diferite maladii, relatează Moldova 1.

Sanda Patrichios are 18 ani şi spune că, în comparaţie cu prietenii săi care se dau în vânt după preparate din carne, ea nu poate să reziste nicio zi fără a consuma ceva dulce.

„Mai mult cu dulciurile. Eu fac toruri acasă cu părinţii, dar carnea nu-mi place. Pe alţi adolescenţi îi văd cum vorbesc de carne că e ceva bun. Mie dă-mi ciocolate şi eu merg înainte”, spune Sanda Patrichios.

Ina Colbasiuc este mamă a unui copil de un an şi jumătate. Femeia însă nu ar da niciodată micuţului ei pe post de prânz biscuiţi, bomboane sau alte produse cu zahăr.

„Eu şi în terciurile pe care i le dau nu adaug nimic, i le dau aşa cum sunt. Nu încerc să-i dau copilului mâncăruri sofisticate, dar sunt foarte atentă ce-i dau, pentru că dacă au zahăr şi nu doar, atunci nu le includ în alimentaţia lui”, spune Ina Colbasiuc.

Alţi oameni, chiar dacă se abţin sau încearcă să înlocuiască zahărul cu miere, spun totuşi că e o tentaţie căreia cu greu îi pot face faţă.

„După cum vedeţi, sunt cu ciocolate, dar cafeaua, ceaiul îl beau fără nimic, curat”; „Eu mă abţin. Încerc mai mult miere de albini să întrebuinţez dacă vreau ceva dulce”; „Eu sunt pe regula echilibrului, adică nu sunt contra total, ci trebuie să reducem într-adevăr, dar nu să ne limităm drastic”, spun oamenii.

Potrivit specialiştilor, aproximativ 80% din produsele alimentare de pe rafturile magazinelor conţin zahăr adăugat, iar cea mai mare cantitate este în mâncarea procesată.

„Nouă ne pare că doar consumăm zahărul pe care îl punem în ceai sau în mâncare şi îl vedem, dar este şi cel pe care îl găsim în produse de patiserie, în pâine şi chiar în aceleaşi salamuri, crenvurşti şi alte produse. Dacă vorbim de norma zilnică, este de 20 g pentru o femeie, cam cinci linguriţe, şi 36 g pentru un bărbat”, a declarat Luminiţa Suveică, nutriţionist.

Totodată, nutriţioniştii spun că, pe lângă faptul că determină câştigul în greutate, consumul de zahăr are numeroase alte efecte negative, iar părinţii ar trebui să fie foarte atenţi cu ce îşi hrănesc copiii.

„Începând de la obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare şi multe alte maladii, chiar şi cariile dentare. Să nu consume copiii prea multe dulciuri, părinţii să-i înveţe cu alimente sănătoase, să le dea fructe, ca acestea să fie ca şi cantitatea zilnică de dulciuri”, a mai declarat Luminiţa Suveică.

Din 2015, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca energia primită de pe seama zahărului să nu depăşească în niciun caz 10% din caloriile consumate în fiecare zi. Însă, autoritatea internaţională în sănătate spune că ar fi bine ca această cantitate să fie redusă până la 5% din totalul caloriilor consumate zilnic.

Comentarii