Ştiri

Sursa imaginii: chisinău.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

22 Sep. 2020 / 20:32

Municipalitatea a început procesul de elaborare a Planului Urbanistic General

A fost prezentată prima etapă de elaborare a Planului Urbanistic General al municipiului Chişinău. Astfel pentru început, specialiştii îşi propun să analizeze care sunt domeniile prioritare de dezvoltare a capitalei şi efectuarea unui studiu social. La elaborarea Planului Urbanistic General vor conlucra experţi din Federaţia Rusă şi România, informează Mesager.

Pentru a identifica care sunt sectoarele prioritare de dezvoltare, specialiştii din cadrul grupului de lucru vor face un sondaj pe un eşantion de cinci mii de locuitori ai municipiului Chişinău şi vor discuta cu 30 de experţi locali în dezvoltare urbană.

„Noi efectuăm analize ale tuturor sectoarelor, cel locativ, social, economic, turistic, istoric şi cultural şi în baza acelor sectoare pe care le-am ales am făcut şi interviu cu experţii. Avem opinii diferite despre oraş şi problemele cu care se confruntă. La această etapă vrem să notăm totul, ca la următoarea etapă să fixăm priorităţile şi să începem lucrările”, a relatat Iulia Zubari, expert în dezvoltarea urbană. 

În cadrul primei etape de elaborare a planului vor fi identificate cinci puncte de bază pentru creşterea economică a oraşului, dar şi cinci proiecte de infrastructură care urmează a fi dezvoltate.

„La prima etapă, noi vrem să lucrăm cu investitorii locali pentru a crea locuri de muncă, pentru ca ei să investească în oraş şi să creeze un nou spectru de servicii. Acum noi suntem la procesul de analiză a sectoarelor care trebuie dezvoltate în oraş, studiem sectoarele care ne vor permite să ţinem oamenii aici, să primească salarii, care să îi menţină acasă şi să oprească migraţia”, a menţionat Olga Iasico, expert în dezvoltarea urbană, Rusia.

 Autorităţile municipale spun că vor ţine cont de toate propunerile înaintate de experţi.

„Acest forum este atât de extins şi ori de câte ori va fie nevoie suntem gata să cooptăm pe cine va fi nevoie sau pe cine recomandaţi dumneavoastră, ca să mergem înainte să elaborăm documentele cu caracter strategic şi să începem să le punem în aplicare. Este poate pentru prima dată când avem un exerciţiu de acest tip şi noi ne dorim ca el să fie unul foarte eficient”, a spus Ion Ceban, primarul capitalei.

Ultima dată un plan urbanistic general al municipiului Chişinău a fost elaborat în 2007, iar ultimul plan urbanistic zonal a fost întocmit în 2010.

Comentarii