Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

28 Oct. 2020 / 16:10

Munca medicilor de familie, îngreunată de numărul mare de pacienţi cu COVID-19

Numărul mare de pacienţi pun o presiune enormă pe medicii din instituţiile de asistenţă primară din ţară. Pe lângă consultaţiile zilnice, conform programărilor, doctorii de familie monitorizează la telefon şi sute de pacienţi cu COVID-19. De aceea, în situaţiile de urgenţă, pacienţii sunt rugaţi să apeleze la Serviciul 112. Pentru a preveni infectarea populaţiei cu noul Coronavirus, medicii  îndeamnă oamenii să fie responsabili şi să respecte toate masurile de protecţie impuse de autorităţi, relatează Moldova 1.

Zilnic, un medic de familie consultă cel puţin 15 pacienţi. De regulă, aceştia dispun de programare. Pentru a evita contactul direct, au fost introduse noi reguli de primire a pacienţilor.

„Când gravida vine, un pacient intră în clinică, al doilea aşteaptă şi, timp de 20 de minute, se consultă. După aceasta are îndreptări pentru analize, proceduri. Faptul că este cu programare stricta ne uşurează lucrul. Sunt locuri speciale eliberate pentru cazuri mai urgente”, a relatat Svetlana Melnic, medic de familie la Clinica Universitară. 

Oamenii spun că încearcă să se conformeze noilor cerinţe.

„Iată ne programăm acum pentru atunci când este timp, cât mai curând posibil”;

„Eu sunt la reabilitare. Sunt după insult şi a trebuit să urmez o cură de masaj. Nu am putut trece că e tensiunea foarte mare”;

„Depinde de situaţie, există şi programare de urgenţă în cazuri speciale. Deservirea este bună. Chiar dacă este pandemie, respectăm regulile şi totul e ok”, spun oamenii.

Totodată, medicii de familie monitorizează şi tratamentul ambulator al pacienţilor infectaţi cu noul Coronavirus.

„E greu, deoarece nu vedem pacienţii şi suntem nevoiţi să comunicăm mai mult prin telefon. De trei ori pe zi, pacientul ne comunică care este febra şi, având la sector unii medici câte 15-20 de cazuri active, vă daţi seama câte apeluri. Colega a uitat telefonul acasă şi când a venit la prânz avea 154 de apeluri nepreluate. Pacienţii se tem, întreabă”, a relatat Angela Vatamaniuc, şefă de secţie la Clinica Universitară.

„În acest moment am zece persoane. O parte sunt în staţionar, se duce evidenţa zilnică. Avem protocoale pentru tratamente, dar pe lângă protocoale învăţăm permanent, facem studii. E mult mai greu ca anterior, dar sperăm că o să trecem de toată primejdia aceasta”, a menţionat Svetlana Melnic, medic de familie, Clinica Universitară.

Cele cinci asociaţii medicale teritoriale din municipiul Chişinău, cu peste 500 de medici de familie, monitorizează în prezent de la distanţă peste 18 mii de pacienţi cu COVID-19, inclusiv prin utilizarea unei aplicaţii mobile.

Comentarii