Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

29 Noi. 2020 / 15:26

Moldovenii renunţă la vacanţele de sărbători din cauza pandemiei

Pandemia de COVID-19 a afectat grav turismul din Moldova. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie - septembrie, doar 82 de mii de oameni au apelat la agenţiile de turism din ţara noastră. Numărul este cu aproape 75 la sută mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Din această cauză, pierderile din sectorul turistic sunt considerabile. Oamenii spun că se vor limita în acest an doar la minivacanţe în sânul familiei, relatează Moldova 1.

„Anul trecut am fost la Carpaţi, în Bulgaria. În acest an nu planific nimic, deoarece înţeleg situaţia din ţară şi respect tot ce se întâmplă”; „Fluxul de oameni trebuie stopat, fiindcă aceasta ţine de sănătatea noastră. Vedeţi ce se face în toată lumea, părerea mea. Sărbătorile o să le petrecem acasă în sânul familiei”; „Pe perioada pandemică, eu cred că toţi trebuie să fie acasă, să aibă grijă de sănătate, pentru că e foarte periculos virusul acesta, asta e părerea mea. Anii trecuţi plecam în România, dar anul acesta o să stăm acasă cu familia”, au spus oamenii.

Chiar dacă Republica Moldova rămâne, pentru multe state, în lista ţărilor calificate în zonă roşie, agenţiile de turism vin totuşi cu diferite propuneri de călătorie în care moldovenii nu vor fi nevoiţi să stea în autoizolare timp de 14 zile.

„Pentru iarnă, ceea ce putem propune în prezent şi unde ne-ar putea accepta pe noi este Egiptul. Avem patru curse pe săptămână. De asemenea, este Turcia. Şi nu e doar litoral. Pentru Turcia avem şi destinaţie de munte, destinaţie de city-break Istanbul. Am venit pe piaţă cu o propunere frumoasă - este Capodochia”, a menţionat Irina Rotaru, director agenţie de turism.

Totuşi, activitatea pensiunilor din ţară rămâne sub semnul întrebării, în contextul restricţiilor impuse pentru protecţia sănătăţii oamenilor.

„Pensiunile din Republica Moldova se pregătesc şi ele de sărbători cu colinde, doar că iarăşi avem restricţiile de a fi, de a ne aduna mai multe persoane”, a mai spus Irina Rotaru.

Pentru a revitaliza sectorul turismului, grav afectat de pandemie, Ministerul Economiei îşi propune să lanseze o strategie de dezvoltare pentru următorii cinci ani. Potrivit specialiştilor, accentul va fi pus pe susţinerea turismului rural. 

„L-am numit aşa simbolic start-up turism rural pentru că iată acum, în perioada pandemică, când au fost impuse restricţii de călătorie, în special în străinătate, cetăţenii Republicii Moldova s-au orientat spre turismul intern şi am călătorit în interior. Una dintre părţile slabe - s-a demonstrat că este foarte puţină informaţie”, a menţionat Victor Ciobanu, consultant superior, Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

În Republica Moldova sunt peste 15 mii de atracţii turistice. Cele mai răspândite rămân a fi turismul vitivinicol, rural, balnear, religios, dar şi de excursii.

Comentarii