Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

22 Dec. 2020 / 20:10

Moldovenii din diasporă revin acasă în ciuda restricţiilor impuse de pandemie

Se apropie sărbătorile de iarnă şi, în pofida pandemiei de Coronavirus, moldovenii de peste hotare revin acasă pentru a fi alături de familiile lor. Dacă în alţi ani, Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, erau doar câteva dintre rutele pe care cu greu mai puteai găsi locuri disponibile în perioada sărbătorilor, în acest sezon doar cei curajoşi se pornesc la drum. Restricţiile impuse de mai multe ţări europe îi fac pe cei din diasporă să aleagă între necesitatea de a-şi păstra locul de muncă şi bucuria de a fi alături de cei dragi, relatează Mesager.

Daniela Pînzărean a fost aşteptată la aeroport cu flori de familia sa, care i-a dus dorul atât timp cât tânăra a fost plecată în Marea Britanie la studii.

„Ea este studentă acolo, învaţă, nu a fost acasă deja de vre-o jumătate de an şi iaca o aşteptăm de sărbătorile de iarnă ca să le petrecem împreună”, a spus Marcela Pînzărean.

„Mă simt foarte fericită pentru că ştiţi care este situaţia în prezent. Toate cursele se închid de mâine şi mă bucur că am făcut-o. Eu am cumpărat bilet de fapt pentru altă dată şi mă bucur că am reuşit să vin astăzi şi să fiu de sărbători cu familia mea că aceasta e cel mai important cred că pentru noi toţi”, a spus Daniela Pînzărean.

De dorul părinţilor şi Angela Cîrlig a venit acasă de sărbători. Femeia spune că este stabilită în Germania de mai bine de trei ani, iar criza pandemică a ţinut-o departe de cei dragi aproape un an.

„Să mai stăm pe lângă părinţi, că nu i-am văzut de foarte multă vreme - eu de un an, soţul de un an şi jumătate. Vara trebuia să venim la părinţii să-i vedem, dar nu am putut, că ne-am îngrijorat pentru sănătatea noastră, pentru sănătatea părinţilor”, a spus Angela Cîrlig.

Pentru Victoria Lefter sărbătorile de iarnă sunt o ocazie bună ca micuţul ei să-şi petreacă timpul cu bunicii, dar şi să descopere tradiţiile moldoveneşti. 

„Vin din Germania. Desigur, o să respectăm regulile care sunt şi nu ne vom vedea cu toate rudele, dar măcar cu cele apropiate”, a spus Victoria Lefter.

 Potrivit Poliţiei de Frontieră, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul celor care sosesc în Republica Moldova este în scădere semnificativă. 

„Anul trecut au fost înregistrate peste 500 de mii de traversări, pe când anul acesta - puţin peste 159 de mii. Restricţiile s-au făcut simţite şi a fost un factor important ce ţine de diminuarea traversării frontierei de stat. Ţinând cont de faptul că lista ţărilor din zona roşie este în scădere, acum, de luni a fost implementată o nouă listă cu ţările roşii. Ne aşteptăm la o creştere a traversărilor din acest considerent”, a declarat Ana Marchitan, ofiţer de presă Poliţia de Frontieră.

De la începutul lunii decembrie, peste 75 de mii de moldovenii au revenit acasă.

Comentarii