Ştiri

Sursa imaginii: caleaeuropeana.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

31 Aug. 2020 / 11:20

Mesaje de felicitare cu ocazia sărbătorii naţionale

La a 31-a aniversare de la proclamarea limbii române, conducerea ţării a transmis mesaje de felicitare pentru cetăţenii Republicii Moldova, menţionând că limba română trebuie păstrată, cinstită şi vorbită cu mândrie.

„Fie ca limba mamei, limba natală, limba poporului nostru să fie cultivată, preţuită şi studiată cu dragoste şi pietate. Şi să o cunoască bine fiecare locuitor al ţării. Voi aminti ceea ce am spus şi în alţi ani: să ne mândrim că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume. Fie că îi spunem moldovenească (aşa cum preferă majoritatea moldovenilor), fie că îi spunem română (aşa cum preferă mulţi alţi concetăţeni) – e aceeaşi limbă şi e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne uneşte. Să marcăm Ziua Naţională a Limbii Noastre inclusiv prin această calitate a limbajului, să profităm de înţelepciunea şi de puterea dialogului corect, echilibrat, productiv. În aşa fel, vom slăvi nu doar limba natală, ci şi caracterul cumpătat şi senin al poporului nostru”, se spune în mesajul preşedintelui.

La rândul său, preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a specificat că „este o sărbătoare care oferă fiecărui cetăţean prilejul de a cinsti, în mod solemn, limba maternă ca parte importantă a identităţii şi culturii sale”.

„Moldova pe bună dreptate se poate mândri cu o diversitate frumoasă a limbilor. La noi, toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa etnică, se pot bucura de dreptul sacru de a vorbi, citi şi gândi în propria lor limbă. Respectul faţă de acest drept este un angajament al conducerii Republicii Moldova, pentru că aşa este civilizat şi uman. Diversitatea culturală şi lingvistică este cartea de vizită a Republicii Moldova. De aceea, Limba Noastră este şi sărbătoarea păcii, solidarităţii şi demnităţii tuturor cetăţenilor Republicii Moldova”, a menţionat Zinaida Greceanîi.

Primarul Ion Ceban afirmă că „Limba este cel mai frumos tezaur al unui popor”.

„Prin limba vorbită putem determina idealurile, istoria și cultura unui neam. Strămoșii ne-au lăsat o limbă frumoasă, iar în vremuri au perfecționat-o și noi continuăm acelaşi lucru, pentru a putea comunica, înțelege, dar nu a crea dispute. Important este să o vorbim corect și cu dragoste de țară și de viitor”, a scris Ion Ceban.

Un filmuleţ video cu poezia „Limba noastră”, în interpretarea mai multor oameni de cultură, dar şi oficiali străini, a fost postat pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. În mesajul ministrului Oleg Ţulea se menţionează că propagarea culturii naţionale, a tradiţiilor şi imaginii pozitive pe plan extern este una dintre misiunile de bază ale serviciului diplomatic, relatează Mesager.

„Una dintre misiunile de bază ale diplomaţiei moldoveneşti este să promoveze activ cultura, obiceiurile, tradiţiile, buna imagine a Republicii Moldova. În această zi importantă pentru noi toţi cetăţenii am invitat personalităţi din diferite ţări să recite un vers din poemul „Limba noastră” de Alexei Mateevici”, a declarat Oleg Ţulea. 

Imnul Republicii Moldova a fost cântat de membrii Uniunii de Prietenie „Alexandru Ipsilanti” şi Asociaţiei „Orfeu”, iar personalităţi notorii din străinătate au ales să recite rând pe rând din Limba Noastră, poezie care în 1995 a devenit imnul Republicii Moldova.

Limba Noastră a fost recitată şi în chineză de redactorul-şef al unei reviste din China, împreună cu discipolii săi.



Reamintim că, pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chişinău a adoptat o hotărâre istorică prin care a stabilit că în Republica Moldova se vorbeşte în mod oficial limba română

Comentarii