Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

29 Aug. 2020 / 21:12

Medicul Anatol Ciubotaru: O gestionare eficientă a pandemiei de Coronavirus ar fi testarea masivă a populaţiei

Testarea masivă a populaţiei pentru depistarea noului Coronavirus este necesară în vederea diminuării numărului de cazuri înregistrate zilnic în Republica Moldova. Or, tulpina de Coronavirus, denumită SARS-CoV-2, a dus la o pandemie de amploare, având o evoluţie spectaculoasă din punct de vedere al vitezei cu care s-a răspândit. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Sănătate pentru toţi de la Radio Moldova”, de către Anatol Ciubotaru, medic-chirurg cardiolog, profesor universitar, ex-director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”.

„Cu cât mai multe cazuri de infecţie vor fi detectate cu atât incidenţa scade. Sunt sigur că avem de zece ori mai mulţi oameni infectaţi decât o arată rezultatele testelor. Testarea masivă a populaţiei ar arata tabloul real al numărului de oameni infectaţi. Întrebarea este dacă avem destule teste pentru a testa toată populaţia. Cât priveşte perspectiva unui vaccin, desigur este o soluţie pentru a opri această pandemie. Oamenii de ştiinţă muncesc zi şi noapte pentru a dezvolta acest vaccin şi sperăm cu toţii că va fi gata pentru populaţie în anul viitor. Însă până vom avea parte de testarea masivă, dar şi de un vaccin, îndemn toată lumea să poarte mască, pentru a preveni răspândirea virusului”, a spus Anatol Ciubotaru.

Medicul a mai menţionat că acest virus are potenţialul de a duce la infecţii grave ale căilor respiratorii inferioare, pneumonii virale, insuficienţă multiplă de organe, iar respectarea regulilor simple ar putea încetini răspândirea noului Coronavirus.

„De la bun început au existat recomandări clare, din partea organismelor europene şi mondiale privind prevenirea acestei infecţii. Faptul că sunt sau ar trebui să fie deja cunoscute, nu le face mai puţin importante: respectarea igienei mâinilor, a suprafeţelor, o „etichetă” a tuşitului, statul acasă de la primele semne de boală, precum febră sau tusea. În al doilea rând, purtarea – corectă – a măştilor de către toată lumea, nu doar de către cei bolnavi, ar ajuta la limitarea răspândirii. Ori, dacă toţi am purta aceste măşti, cu certitudine persoanele asimptomatice sau persoanele aflate în incubaţie, ar împrăştia mult mai puţin virusul”, a subliniat Anatol Ciubotaru.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în total, până în prezent, în ţară au fost înregistrate 36 404 cazuri, iar 990 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Comentarii