Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

20 Oct. 2020 / 17:10

Măsura de izolare impusă persoanelor în etate este discriminatorie, opinie

Măsura de izolare impusă persoanelor cu vârsta de peste 63 de ani este discriminatorie faţă de vârstnici. Este opinia organizaţiei HelpAge International Moldova, dar şi a Oficiului Avocatului Poporului. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii spune că măsura vine să le asigure sănătatea acestora. Şi asta pentru că persoanele în vârstă sunt în categoria de risc şi se numără printre pacienţii cei mai afectaţi de COVID-19, relatează Mesager.

„Afectează disproporţionat populaţia Republicii Moldova şi creează foarte multă confuzie, dar în primul rând este şi neclară, se nasc foarte multe întrebări în jurul termenului specific: fără necesitate stringentă. Noi recomandăm eliminarea acestei interdicţii pentru persoanele cu vârsta de peste 63 de ani”, susţine Cristina Răilean, coordonator HelpAge International Moldova.

Şi reprezentanţii Avocatului Poporului consideră că această restricţie ar trebui reformulată.

„Problema nu este doar în vârstă, dar şi în ambiguitatea cerinţelor care sunt impuse în decizia comisiei. Din momentul în care a fost declarată starea, noi ne-am expus foarte des asupra cerinţelor care sunt incluse în hotărârile comisiei şi am solicitat ca cerinţele să fie clare”, spune Carolina Cazaciuc, consultant principal, Avocatul Poporului.

Între timp, specialiştii din domeniul sănătăţii spun că interdicţia nicidecum nu discriminează persoanele în etate, dar vine să le protejeze, întrucât ele sunt cele mai vulnerabile în faţa virusului.

„60-69 de ani avem de fapt un salt al mortalităţii din totalul de cazuri care sunt de COVID înregistrate. Avem 580 de decese în această grupă de vârstă sau peste 38 la sută din toate înregistrate din cauza COVID-19. O rată a fatalităţii de 4,6%”, a specificat directorul adjunct al ANSP Ion Şalaru.

„Situaţia care este în ţară impune anumite măsuri care vin să proteje persoanele în cadrul acestei pandemii. Şi atunci când vorbim de persoanele vârstnice de fapt ele apar ca persoane care sunt mult mai vulnerabile în contextul pandemiei şi asta ne spun şi recomandările OMS”, menţionează Tatiana Zatîc, şefă de direcţie la Ministerul Sănătăţii.

În perioada stării de urgenţă în sănătate publică, persoanelor cu vârsta de peste 63 de ani li se interzice aflarea în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă, cu excepţia celor în interes de serviciu, pentru asigurarea cu produse alimentare şi asistenţă medicală.

Comentarii