Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

25 Iun. 2019 / 09:55

Maia Sandu la şedinţa CSM: „Toţi cei care au luat decizii ilegale trebuie să fie eliminaţi din sistem”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) trebuie să înceapă adevărata curăţare a sistemului judecătoresc, în caz contrar vor urma demiteri, a declarat prim-ministrul Maia Sandu, prezentă în această dimineaţă la şedinţa CSM.

„Oamenii care au luat decizii ilegale să plece iar oamenii care sunt oneşti şi corecţi să fie promovaţi în funcţie, pentru că altfel nu o să putem lucra în continuare şi să se renunţe la aplicarea dublelor standarte. Sunt decizii pe care trebuie să le luaţi imediat” a spus Maia Sandu în timpul şedinţei.

Totodată, oficialul şi-a exprimat nemulţumirea faţă de transparenţa proceselor de judecată.

 „Trebuie să se asigure transparenţa proceselor de judecată, transparenţa deciziilor. Noi ştim cu toţii că s-au intervenit cu tot felul de proceduri birocratice. S-a încercat prin tot felul de politici de protecţie a datelor cu caracter personal să se limiteze accesul la informaţiile din sistem la decizii şi la proceduri. Acest lucru trebuie să înceteze imediat. Toate deciziile pe care le luaţi aici, trebuie să fie corecte şi asupra lor să nu planeze nici o suspiciune” a precizat Maia Sandu.

Prim-ministrul i-a acuzat pe membrii CSM că nu au reacţionat la mai multe decizii judiciare ilegale, făcând timitere la anularea alegerilor locale din Chişinău vara trecută.

„Cu toţii ştim care este importanţa Consiliului Superior al Magistraturii. O să spuneţi că au fost presiuni politice, că au fost tot felul de imixtiuni. Înţeleg, dara asta nu este justificare şi argument ca să rămânem în continuare cu dezastrul pe care îl avem în justiţie. Dvoastră ştiţi că s-au luat tot felul de decizii ilegale, că ne-au făcut „faimoşi” în toată lumea. De exemplu decizia de anulare a rezultatului alegerilor din Chişinău. Ce a urmat după asta? Cum a reacţionat sectorul dvoastră? Cum a reacţionat CSM-ul la această decizie? Au bulversat toată lumea şi la Chişinău şi la Bruxelles şi în alte capitale europene” a spus premierul.

Ea i-a îndemnat totodată pe magistraţii oneşti să reclame orice gen de presiune, asigurându-i că vor avea parte de tot sprijinul ei.

„În persoana mea au cel mai mare sprijin pentru activitatea lor independentă. Atunci când cineva simte că sunt presiuni din afară care se exercită, noi o să facem tot posibilul ca să eliminăm aceste presiuni”, a mai declarat Maia Sandu.

La câteva ore după vizita prim-ministrului, Ion Druţă a fost înlăturat temporar de la conducerea Curţii Supreme de Justiţie. La fel - preşedintele şi vicepreşedinţii Judecătoriei Chişinău, dar şi Nicolae Clima, şeful Inspecţiei Judiciare şi Oleg Sterni-Oală, preşedintele Colegiului de evaluare a Performanţelor Judecătorilor. Deciziile au fost luate astăzi de Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, a explicat că înlăturarea teporară a conducerii celor două instituţii şi iniţierea unei inspecţii judiciare a fost decisă pentru a nu împiedica buna examinare a unor presupuse ilegalităţi în privinţa unui judecător, care a depus la CSM mai multe informaţii. Tot astazi, Consiliul Superior al Magistraturii i-a cerut magistratului Corneliu Gurin să-şi dea demisia din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, după ce a fost analizat avizul Comisiei de la Veneţia privind neregulile admise de judecătorii Curţii la adoptarea hotărârilor din 7-9 iunie. Hotărârea vine ca urmare a faptului că anume plenul CSM l-a propus în această funcţie pe Gurin. Totodată, CSM explică imposibilitatea retragerii din funcţie a magistratului, prin faptul ca aceasta este inamovibilă. Corneliu Gurin nu a răspuns la telefon pentru a comenta hotărârea CSM, relatează Mesager.

Comentarii