Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

01 Dec. 2020 / 18:07

Mai mulţi agricultori şi-au manifestat nemulţumirea faţă de decizia de majorare a cotei TVA

Mai mulţi agricultori şi-au manifestat nemulţumire faţa de decizia Guvernului inclusă în proiectul politicii fiscale pentru anul 2021 de a majora cota TVA de la 8% la 12%. Fermierii susţin că această prevedere va agrava şi mai mult situaţia din agricultură, iar mulţi agenţi economici vor da faliment în 2021. În repilică, Ministerul Finanţelor a declarat că acest proiect din contra va crea facilităţi fermierilor, relatează Mesager.

„Este o politică care, din punctul nostru de vedere, va îngreuna şi mai tare starea lucrurilor din sectorul agricol. Este un lucru care foartea mult indignă, este faptul că politica fiscală care vizează sectorul agricol a fost aprobat fără să fie consultaţi producătorii. Aparent, suportul care vine în sectorul agricol nu este observat şi noi considerăm că va creşte povara fiscal”, susţine Iurie Fală, director executiv al Asociaţiei „Moldova-Fruct”.

Contactat de Moldova 1, secretarul de stat de la Ministerul Finanţelor, Dorel Noroc, a declarat că acest proiect mai prevede şi reducerea cotei TVA de la 20 la 12% pentru procurarea îngrăşămintelor şi fertilizanţilor.

„În primul rând, noi unificăm cota de 8 la sută devine 12 la sută, dar de asemenea pentru îngrăşăminte şi fertilizanţi se reduce cota de la 20 la 12 la sută, asta înseamnă că primii cei care vor câştiga cel mai mult sunt micii fermieri. Agricultorii mici care nu sunt plătitori de TVA, pentru ei nu importă care este cota cu care ei vând producţia. În schimb, pentru micii fermieri foarte mult care este cota TVA pentru acele costuri care le suportă ei în legătură cu îngrăşăminte, fertilizanţi şi produse petroliere”, a precizat secretarul de stat, Dorel Noroc.

Contactat de Radio Moldova Actualităţi, comunicatorul de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ecaterina Grigorean, a menţionat că acţiunile Guvernului au fost optime şi obiective, reieşind din posibilităţile şi bugetul ţării în condiţiile dificile cu care s-a confruntat Republica Moldova.

Anterior Guvernul a anunţat că va întoarce producătorilor agricoli cumulări de TVA în valoare totală de 1,8 miliarde de lei, care s-au adunat în 2020, pentru a diminua astfel impactul provocat de secetă.

Comentarii