Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

29 Aug. 2020 / 20:06

Iulian Bacaliuc, tânărul care a reuşit să înfiinţeze prima cooperativă apicolă din sudul Moldovei

A renunţat la o carieră în domeniul psiho-pedagogic şi a reuşit să înfiinţeze o afacere de succes în domeniul apicol. Vorbim despre  Iulian Bacaliuc din Chişinău, care a decis să se retragă din zbuciumul vieţii de la oraş şi şi-a construit o gospodărie în satul Andruşul de Jos, Cahul. Pasionat de apicultură, tânărul a reuşit să creeze şi prima cooperativă apicolă din sudul Moldovei cu suportul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, care în prezent, se bucură de popularitate, relatează Mesager.

Tânărul albinar a început afacerea în 2014, când a procurat două familii de albine. Timp de şase ani, Iulian a reuşit să-şi mărească prisaca până la 340 de familii. În acest an, ajutat de Organizaţia Internaţională a Muncii, el a lansat o cooperativă apicolă la care au aderat deja mai mulţi stupari din sudul Moldovei.

„Individual, noi suntem limitaţi şi în posibilităţi, şi în lucru, şi în informaţii. Am primit ca şi donaţie echipamente care vor fi folosite la descăpăcire, extragere, omoginizarea mierii, pentru ambalarea în borcănaşe, echipamente, care luate individual sunt foarte scumpe”, a menţionat Iulian Bacaliuc, preşedinte cooperativă.

Membrii cooperativei apicole susţin că noua structură i-a ajutat să-şi îmbunătăţească produsele, le oferă posibilităţi de promovare şi un şir de avantaje economice.

„Producţia noastră înainte se realiza la un preţ mizerabil, la ziua de azi sperăm că producţia noastră care o să fie vândută cun un brand va fi la un preţ normal. Avantajul cooperativei este că apicultura din ramura de hobby a devenit o ramuă industrial”, a spus Leonid Cufliuc, apicultor.

„Noi am aflat multe lucruri contemporane cum să îngrijim albinele, cum să le tratăm. Au fost la noi şi lectori, şi oameni internaţionali care ne-au învăţat multe”, a relatat Gheorghe Dulce, apicultor.

„Sperăm să dăm mierea la export, mierea de la sudul Moldovei este cea mai gustoasă. Cu cât mai mulţi suntem, cu atât mai bine, noi o să putem duce miere şi la 10, 20 tone. Peste hotare caută la tonaj mare”; a afirmat David Novacov, apicultor.

Raionul Cahul este al patrulea cel mai mare producător de miere din ţara noastră. Datorită parteneriatului Local de Ocupare din Cahul au fost create  peste 260 de locuri de muncă şi lansate 106 afaceri în apicultură, industrii creative şi meşteşugărit în regiune.

Comentarii