Ştiri

Sursa imaginii: ziarullumina.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

31 Aug. 2020 / 17:28

Instituţiile de învăţământ din capitală se redeschid pe 1 septembrie

Instituţiile de învăţământ din Chişinău se vor redeschide din 1 septembrie. O decizie în acest sens a fost luată astazi de către Consiliul municipal Chişinău. Primarul general, Ion Ceban, şi viceprimarul de ramură Angela Cutasevici au fost desemnati responsabili pentru controlul desfăşurarii procesului de învăţământ, în condiţii de pandemie. Potrivit Centrului de Sănătate Publică Chişinău, 130 din cele 131 de grădiniţe din Chişinău şi 145 din cele 148 de şcoli şi licee sunt pregătite să îi primească pe copii de la 1 septembrie. Unde mai există neconformităţi, vor urma evaluări repetate, relatează Mesager.

„Pe municipiu avem 36 de instituţii care au optat pentru prezenţa fizică în şcoală. Avem învăţarea pe două schimburi - 13 instituţii, în care presupunem că fiecare clasă va fi împărţită în două grupuri şi respectiv elevii vor învăţa pe rând. Avem două instituţii care şi-au selectat modelul hibrid. Aceasta ar însemna că fiecare clasă va fi împărţită în două şi o parte va fi în şcoală, iar alta - online”, a declarat viceprimarul Angela Cutasevici.

Părinţii susţin că şcolile trebuie să-şi înceapă activitatea pentru a asigura o educaţie de calitate.

„Pentru copii este foarte coplicat să stea acasă, s-au plictisit deja, vor să facă carte nu online, dar pe viu, cu prezenţa la şcoală, sigur cu respectarea măsurilor de protecţie”. „Comunicarea între copiii de aceeaşi vârstă este foarte importantă. Şi cu profesorii la fel, pentru că online nu e învăţământ”, susţin părinţii.

Şi elevii spun că aşteptau să revină la şcoală şi promit să respecte toate măsurile de protecţie.

„La şcoală putem să învăţăm mai uşor decât online”. „Vom fi organizaţi şi vom respecta regulile. Îmi era dor de colegi şi vreau să aflu cât mai multe”, au spus elevii.

Între timp, psihologii susţin că părinţii sunt obligaţi să le vorbească copiilor despre importanţa respectării măsurilor sanitare.

„Copiii au nevoie de socializare şi interacţiune între ei. Dar, totodată, vorbesc despre revenirea în condiţii sigure, cu reguli de siguranţă explicate foarte bine de acasă şi învăţate de către copil cu multă responsabilitate din partea părinţilor. Să fim pregătiţi, totodată, cu revenirea în noile condiţii, multe îngrijorări, furie, pe alocuri tristeţea copiilor. Să nu uităm să îi sprijinim pe copii în toate temerile lor”, a menţionat Cezara Dilevschi, psiholog.

Amintim că Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a lansat o linie verde a siguranţei în educaţie. Astfel, la nivelul fiecărui raion a fost desemnată o persoană responsabilă de monitorizarea cazurilor de infectare cu virusul COVID-19 în institutiile de învăţământ. Lista specialiştilor şi numerele de telefon pot fi găsite pe site-ul Ministerului Educaţiei. De asemenea, pentru oferirea suportului informaţional necesar tuturor elevilor şi părinţilor în situaţii de criză provocate de pandemie a fost creat şi un formular verde, în care pot fi descrise problemele şi riscurile acestora.

Comentarii