Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

25 Apr. 2019 / 19:52

„Îmi iubesc profesia - nu migraţiei”, flashmob al asistentelor medicale

„Îmi iubesc profesia - nu migraţiei” - sub acest generic şi-au unit astăzi vocile într-un flashmob mai multe asistente medicale de la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie „Diomid Gherman”' din capitală. Prin acest eveniment, organizat în preajma Zilei internaţionale a asistentului medical, s-a dorit atragerea atenţiei opiniei publice asupra exodul cadrelor medicale din ţară, relatează Mesager.

Chiar daca nu sunt pe deplin satisfăcute de mărimea salariului pe care îl primesc, asistentele medicale spun că preferă să rămână să muncească în ţară si să se dedice în totalitate profesiei.

 „Ar trebui toată lumea să înţeleagă că o asistentă medicală venind la serviciu, sau un medic, sau o infirmieră, lasă acasă o familie care întorcându-te înapoi trebuie să vii cu ceva. Să ai un salariu bun. Trebuie să înţeleagă lumea că noi, asistentele medicale, ne dedicăm trup şi suflet pentru ei”, a spus Galina Bălan, asistentă medicală.

„Prima dată am muncit opt ani în reanimare, am plecat peste hotare şi de-acuma am decis să vin înapoi în ţară. La asistente medicale le doresc multă sănătate, fericire şi mulţumim că ne susţin, cu ele mergem înainte”, a spus Ala Vieru, infirmieră.

 „Pentru că profesia de asistent medical necesită o dăruire de sine şi trebuie să o iubeşti cu adevărat ca să decizi să rămâi în ţară, de a fi demn de această profesie”, a spus Maria Losenco, asistentă medicală.

Mai bine de jumătate de secol, Veronica Adamache a ghidat zeci de generaţii de asistenţi medicali

„Ne doare când migrează asistentele, foarte mult am da să profeseze acasă pentru că nu degeaba statul cheltuieşte bani pe ele, dar condiţiile socio-economice cu părere de rău sunt aşa că iau calea pribegiei”, a spus Veronica Adamache, asistentă medicală.

 „Cei care sunteţi aici, sunteţi cei mai devotaţi, sunteţi cei care, în primul rând, vă gândiţi la pacient, la oameni, la ţara noastră, la Moldova. Dacă avem aşa oameni frumoşi, aşa fete frumoase înseamnă că şi noi ne vom ţine aici şi nu vom pleca, nu vor pierde speranţa de care se discută permanent”, Grigore Zapuhlîh, director al Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie.

„Îngrijirea şi procedurile pe care le face asistenta medicală, nici nu se mai discută în privinţa asta că rolul ei este foarte important. De aceea în ajunul sărbătorii vreau să le doresc să aibă răbdare, multă sănătate şi luând în consideraţie salariul mizer care-l au acuma, este un eroism al lor că se mai menţin în ţara Moldova”, a spus Vladimir Parpăuţ, şeful secţiei de Neurochirurgie.

Ziua Internaţională a Asistentului Medical este celebrată în întreaga lume în data de 12 mai.

Comentarii