Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

11 Sep. 2019 / 18:08

Igor Dodon propune două iniţiative legislative privind protecţia socială a persoanelor cu venituri mici

Pensionarii şi persoanele cu cele mai mici venituri ar putea beneficia de protecţie socială sporită. Este vorba despre majorarea numărului de beneficiari de ajutor pentru perioada rece a anului, dar si garantarea de către stat a unui termen de minimum cinci ani, pentru primirea pensiei pentru limita de vârstă. Aceste două iniţiative legislative au fost înaintate în Parlament de şeful statului Igor Dodon.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon spune că aceste proiecte, de rând cu iniţiativa de indexare a pensiilor de două ori pe an, votată în Parlament în prima lectură, fac parte din pachetul de iniţiative sociale ale Preşedintelui ţării, menite să sporească gradul de protecţie socială a pensionarilor şi persoanelor cu cele mai mici venituri.

„Aceste proiecte, de rând cu iniţiativa de indexare a pensiilor de două ori pe an, votată în Parlament în prima lectură, fac parte din pachetul de iniţiative sociale ale Preşedintelui ţării, menite să sporească gradul de protecţie socială a pensionarilor şi persoanelor cu cele mai mici venituri”, a declarat Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova.

Proiectul privind modificarea Legii cu privire la ajutorul social pentru perioada rece a anului prevede extinderea numărului de potenţiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat cu circa 50 mii de persoane.

Totodată, şeful statului spune că va solicita Guvernului să majoreze şi cuantumul acestui ajutor de la 350 lei la 500 lei lunar.

Proiectul urmează a fi promovat în Legislativ în cadrul sesiunii actuale, astfel încât implementarea acestuia să înceapă din 1 ianuarie 2020.

Al doilea proiect de lege prevede că în cazul decesului prematur al beneficiarului de acest tip de pensie, soţul sau soţia supravieţuitor va primi indemnizaţia lunară în mărimea pensiei pentru limită de vârstă, până la expirarea perioadei de cinci ani de la data obţinerii dreptului de pensie de către beneficiarul de pensie.

Conform statisticii, durata medie de primire a pensiei este de doar 2,6 ani.

Comentarii