Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

20 Aug. 2020 / 20:00

Guvernul va aproba un plan de acţiuni pentru restabilirea sectorului de producere a seminţelor

Sectorul de producere a seminţelor din ţară va fi restabilit, iar în acest sens Executivul va aproba un plan de acţiuni. Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Ion Chicu, care a efectuat astăzi o vizită de lucru la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia" din Bălţi. Autorităţile spun că îşi propun astfel să elimine concurenţa neloială din sectorul de producere a seminţelor, dar şi să subvenţioneze producerea materialului săditor, relatează Mesager.

Institutul de Cercetări „Selecţia" din Bălţi este specializat în producerea şi elaborarea tehnologiilor de cultivare a culturilor de câmp. Aici cresc soiuri rezistente la condiţiile noastre climaterice. Potrivit responsabililor, în prezent, instituţia se confruntă cu mai multe probleme, precum reîntoarcerea în proprietate a terenurilor pe o suprafaţă de aproximativ 1.200 de hectare şi lipsa tinerilor specialişti în domeniul cercetării. Situatia este similară şi la Institutul de Fitotehnie Porumbeni, dar şi la alte întreprinderi care se ocupă cu creşterea materialului semincer.

„Aici bineînţeles că este şi problema cadrelor. Rămâne să impulsionăm. Jăratic încă este, sunt oameni, este potenţial. Avem nevoie să atragem tinerii. Până nu e târziu, putem să facem faţă lucrurilor. Ar fi bine să începem din toamnă de la culturile gramineie, adică grâu şi orz, să începem să întoarcem deja terenurile care au fost înstrăinate”, a menţionat Boris Boicean, directorul Institutului de Cercetare din Bălţi.

„Ramura semincieră  este foarte importantă pentru Republica Moldova, deoarece doar seminţele produse şi acomodate la condiţiile republicii noastre pot să dea rezultate eficiente fermierilor noştri ”, a spus Anatolie Spivacenco, director la Institutul din Porumbeni.

În acest sens, Guvernul planifică implementarea unui program de restabilire a sistemului de producere a materialului semincer. Astfel, statul va subvenţiona doar producătorii care respectă anumite reguli. 

„Este un sector cu un potenţial enorm pentru Republica Moldova din punct de vedere economic, pentru că vorbim de o valoare adăugată sporită în acest sector, dar şi despre o soluţie în agricultură în condiţiile schimbărilor climaterice şi ale secetei pe care o avem. Vrem să avem şi agricultură rezistentă la secetă, dar şi efect economic. Trebuie să revigorăm acest sector”, a declarat prim-ministrul.

În prezent, piaţa locală de seminţe pentru sectorul legumicol este asigurată în măsură de 97 la sută din import, suprafeţele de porumb - 60%, floarea soarelui - 70%, iar sfeclă de zahăr şi rapiţa sunt însămânţate sută la sută cu material semincer importat. În horticultură se produc aproximativ 12 milioane de bucăţi de material săditor autohton şi circa două milioane - de import.

Comentarii