Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

11 Dec. 2019 / 18:14

Guvernul a aprobat planul de acţiuni pentru următorii trei ani

Guvernul a aprobat planul de acţiuni pentru următorii trei ani. Documentul prevede 12 direcţii principale şi peste 1000 de acţiuni. O prioritate pe care şi-o asumă Executivul Chicu este reformarea justiţiei. Creşterea reală a Produsului Intern Brut este estimată la un nivel de 25 la sută în 2023 faţă de 2019.

Potrivit planului de acţiuni aprobat de Guvern, cheltuielile în educaţie ar trebui să fie majorate cu aproximativ 63%, iar în sănătate - cu 61,5%, adică să ajungă la 109 miliarde de lei. Guvernul promite că în următorii trei ani va investi în infrastructură peste 54 miliarde de lei şi că salariul mediu pe economie va ajunge la 11 200 de lei. Totodată, bugetarii ar urma să primească în 2023, aproximativ 12 mii de lei pe lună.

„Planul de acţiuni a fost elaborat în vederea realizării programului său de activitate fiind principiul document care planifică şi pune în practică activitatea Guvernului pentru perioada întregului său mandat. Planul de acţiuni asigură continuitatea politicilor elaborate şi promovate şi implementate de Executiv în toate domeniile sale de activitate”, a declarat secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi.

Până în luna februarie a anului viitor, Executivul îşi propune modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte sistemul judecătoresc. Cabinetul de miniştri intenţionează să propună abrogarea articolului 307 din Codul Penal, prin care judecătorii care pronunţă sentinţe contrare legii, să fie pedepsiţi cu amendă sau închisoare. Tot la acest capitol, va fi efectuată o analiză a activităţii CSM-ului prin prisma promovării meritocraţiei şi a mecanismului de răspundere disciplinară a magistraţilor.

„Guvernul actual la 14 noiembrie a fost investit noi am spus clar atunci că timp de o lună vom veni în faţa societăţii cu un proiect al planului de acţiuni, ceea ce ne-a reuşit. Nu este doar produs sau proiectul elaborat doar de Guvern, au contribuit marea majoritate a partenerilor noştri partenerii din mediul de afaceri, din societatea civilă, din sindicate. Este o asumare foarte ambiţioasă acoperă 12 sectoare. Obiectivele cele mai ambiţioase ţin de intenţia noastră de a intensificarea activităţilor pe integrarea europeană, echilibrarea politicii externe şi consolidarea statului de drept şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu.

La capitolul politică externă, Executivul nu renunţă la dialogul şi colaborarea cu Uniunea Europeană pe platforma Parteneriatului Estic, însă preferă să rămână la politica echilibrată. Până la finele lui 2020, Guvernul Chicu îşi doreşte negocierea unei noi agende de asociere, şi semnarea până în 2021, a unui acord economic cu Islanda, Norvegia, Lichtenstein şi Elveţia. Pe reintegrare, autorităţile se vor ghida în special de colaborarea cu Ucraina prin controlul comun al frontierei şi sincronizarea poziţiilor. Un alt aspect este extinderea serviciilor publice pentru cetăţenii din stânga Nistrului. Procesul de negociere va avea loc tot în formatul „5+2".

 

 

 

Comentarii