Ştiri

Sursa imaginii: moldnova.eu

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

01 Iun. 2020 / 18:00

Gunoiştile, sursă de poluare a apelor

Apele din Republica Moldova sunt sufocate de gunoaiele aruncate la întâmplare. Atenţionarea este făcută de ecologişti în contextul în care anual, în ultima duminică din luna mai, la nivel naţional, este marcată Ziua Nistrului, cu scopul de a accentua importanţa principalului bazin acvatic al ţării. Din cauza pandemiei, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în acest an nu a organizat evenimente publice, relatează Mesager.

Specialiştii spun că cea mai mare sursă de poluare o reprezintă cele peste trei mii de gunoişti, majoritatea ilegale, existente pe teritoriul Republicii Moldova. Ecologiştii trag un semnal de alarmă şi spun că apele ţării noastre devin, de pe o zi pe alta, tot mai murdare, mai înnămolite şi duc substanţele otrăvitoare până în farfuria noastră.

„Toate râurile din Republica Moldova sunt regularizate, sunt construite foarte multe baraje, sunt acumulări de apă care influenţează tot negativ asupra stării şi a biodiversităţii, inclusiv şi a calităţii apei din aceste râuri”, a menţionat Radu Cazacu, director adjunct „Apele Moldovei”.

Ecologiştii mai spun că o altă problemă pentru râurile din Moldova este lipsa fâşiilor de protecţie.

„Este foarte important, noi ca şi cetăţeni, în fiecare toamnă, să ne mobilizăm şi să plantăm câţi mai mulţi arbori pe malul râurilor. În primul rând, o fâşie de protecţie a râurilor fortifică malurile şi, respectiv, atunci când plouă, tot solul care este la suprafaţă nu se duce în râu şi înnămoleşte râul”, a menţionat Iuliana Cataragiu, ecologist.

„De mult trebuia să ne concentrăm pe aceste probleme, pe care le consider cele mai importante şi care se referă la construcţia staţiilor de epurare pentru oraşele şi satele noastre, să facem ordine cu deşeurile noastre şi să împădurim Republica Moldova. În acest mod, noi vom avea ape curate într-o cantitate suficientă”, a menţionat Ina Coşeru, directorul Centrului Naţional de Mediu.

Din 2008, în fiecare an, în ultima zi de duminică a lunii mai, conform unei hotărâri a Parlamentului, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Nistrului. În ţara noastră sunt peste 3000 de râuri.

Comentarii