Ştiri

Sursa imaginii: moldova.europalibera.org

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

27 Mai 2020 / 17:30

Fosta deputată în primul Parlament Nadejda Brînzan a fost petrecută pe ultimul drum

Cu lacrimi de durere şi flori de recunoştinţă, astfel a fost petrecută pe ultimul drum Nadejda Brânzan, o luptătoare activă în anii renaşterii naţionale. A fost una dintre cele 11 femei din primul Parlament al Republicii Moldova, semnatară a Declaraţiei de Independenţă a ţării şi preşedintă a Comisiei parlamentare pentru drepturile femeilor. Funeraliile au avut loc la Cimitirul Central din Chişinău, relatează Mesager.

O luptătoare pentru adevăr şi pentru integritatea ţării, Nadejda Brânzan s-a aflat în vâltoarea evenimentelor până în ultima clipă a vieţii. A fost iniţiatorul evocării membrilor Sfatului Ţării, dar şi al comemorării colegilor din primul Parlament.

„A iubit această ţară, acest popor, a ţinut foarte mult la el, nu l-a trădat niciodată, a rămas pe principiile pe care le-a promis atunci. Din păcate, iată că ne-a părăsit. Prea multe goluri avem în ultimul timp”, a declarat Vasile Şoimaru, deputat în primul Parlament.

„Mi-a lăsat o impresie de mare luptător. De fapt, eram pe aceeaşi dimensiune. Ea a fost un mare român, a rămas un mare român şi regret că a plecat fără ca să-şi vadă idealul realizat. Noi, cei care rămânem, suntem obligaţi să ducem la bun sfârşit tot ceea ce am început împreună prin declaraţia de independenţă”, a menţionat Valentin Dolganiuc, deputat în primul Parlament.

O doamnă distinsă, puternică şi cu verticalitate. Astfel va rămâne Nadejda Brânzan în memoria celor care au venit să-i aducă un ultim omagiu.

„A plecat în lumea celor drepţi ca o doamnă distinsă cu un suflet nobil. Şi acum, când o conducem pe ultimul drum, ne amintim de făptura ei mică, dar de faptele ei mari. Avea un suflet frumos, curat şi atâta energie”, a menţionat scriitorul Vladimir Beşleagă.

„În ultimii ani, ne-am apropiat. Vineri am avut o ultimă discuţie cu ea la telefon. A fost o femeie foarte înţeleaptă, blândă, dar în acelaşi timp avea un caracter de la care avem multe de învăţat”, a afirmat Ecaterina Mardarovici, deputat în primul Parlament.

Nadejda Brânzan s-a stins din viaţă la vârsta de 72 de ani.  S-a născut la 29 august 1948, în oraşul Rezina. A absolvit Institutului de Medicină din Chişinău şi a activat în calitate de medic. A fost deputat în primul Parlament  şi a participat activ la Mişcarea de Eliberare Naţională.

Comentarii