Ştiri

Sursa imaginii: Realitatea.md:captură video

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

15 Iul. 2019 / 15:35

Flashmob în faţa sediului MAI

Un grup de oameni a cerut astăzi autorităţilor eliminarea interdicţiei de intrare în Republica Moldova pentru liderul Platformei Acţiunea 2012, George Simion. Flashmob-ul în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost organizat de Asociaţia UNIREA-ODIP. Biroul Migraţie şi Azil al MAI s-a autosesizat şi a comunicat că interdicţia poate fi anulată doar de instanţa de judecată.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei „UNIREA-ODIP”, Vlad Bileţchi, decizia din 2018 a Biroului de Migraţie şi Azil este abuzivă şi ilegală, întrucât îngrădeşte drepturile fundamentale ale omului. Unioniştii cer astfel noii conduceri a Ministerului Afacerilor Interne să stopeze aceste abuzuri şi să anuleze interdicţia.

„Considerăm această interdicţie neîntemeiată, ilegală şi de natură să restrângă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi dreptul la libera circulaţie în Republica Moldova. În 2018, am fost martorul reţinerii lui George Simion. A fost interzis în Republica Moldova fără a exista un motiv argumentat şi concret”, a declarat preşedintele Asociaţiei UNIREA-ODIP, Vlad Bileţchi.

Vlad Bileţchi a mai precizat că a depus o petiţie la care au semnat deocamdată două partide şi două asociaţii obşteşti.

„Cerem anularea unui abuz clar şi cererea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de acest abuz, să ne demonstreze cum s-a întâmplat, ce s-a întâmplat şi nu-i primul abuz”, a spus Vasile Costiuc, preşedintele Partidului „Democraţia Acasă”, citat de Mesager.

Într-un comunicat al Biroului Migraţie şi Azil al MAI se precizează că pe 1 octombrie 2018 George Simion a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova  pe un termen de cinci ani şi că „demersurile structurii responsabile de securitatea statului sunt executorii pentru autorităţile publice, inclusiv pentru MAI”. Cât priveşte eliminarea interdicţiei, autorităţile au specificat că aceasta poate fi anulată doar prin decizia instanţei de judecată.

„Decizia şi căile de atac ale acesteia au fost aduse la cunoştinţă dlui Simion George-Nicolae, care, la 19.10.2018, şi-a realizat dreptul de sesizare a instanţei prin intermediul avocatului său. În prezent cererea de chemare în judecată  cu privire la anularea deciziei în privinţa dlui Simion George-Nicolae, declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, se află pe rol la Judecătoria Chişinău, sediul Rîşcani”, se arată în comunicatul MAI.

Comentarii