Ştiri

Sursa imaginii: privesc.eu

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

01 Mar. 2021 / 16:40

Flashmob în faţa Parlamentului: „Punct pe ură!”

Punct pe Ură! Cu acest mesaj, mai multe organizaţii ale societăţii civile au organizat astăzi un flashmob în faţa Parlamentului. Reprezentanţii ONG-urilor au cerut deputaţilor reluarea procesului de definitivare şi adoptare a proiectului de lege privind reglementarea infracţiunilor motivate de prejudecată. Pe de altă parte, aleşii poporului admit că documentul este important şi trebuie să ajungă cât mai curând pe masa deputaţilor, transmite Mesager.

Membrii societăţii civile spun că, în ultima perioadă, discursul de ură şi discriminarea au căpătat amploare în ţara noastră, iar din acest considerent este necesară reglementarea prin lege a flagelului în cauză. Cu toate acestea, proiectul se prăfuieşte pe rafturile Legislativului de mai bine de cinci ani. Reprezentanţii ONG-urilor de profil au înaintat autorităţilor un şir de cerinţe.

„Noi solicităm Parlamentului, Comisiei juridice, numiri şi imunităţi să definitiveze acest proiect. Documentul prevede în primul rând o definiţie clară a ceea ce înseamnă o infracţiune motivată de prejudecată", a menţionat Gheorghina Drumea, secretarul Coaliţiei pentru Incluziune.

„Se tărăgănează atât de mult votarea proiectului. De ce nu se pune pe agenda publică, de ce nu vor să ne dea un răspuns şi un termen exact când vor discuta încă o dată în comisie şi îl vor pune pe agenda parlamentară?", se întreabă reprezentantul Centrului "Parteneriat pentru dezvoltare",  Alina Andronache.

Cei care au participat la flashmob spun că victimele discursului de ură şi ale infracţiunilor motivate de prejudecată rămân a fi neprotejate.

„Unul dintre aceste amendamente vizează includerea unei noi norme, mai exact a articolului 70 prim, care ar defini şi ar stabili o sancţiune pentru discursul de ură şi instigare la discriminare în spaţiul public, inclusiv în mediul online, pentru că nouă ne lipseşte această prevedere în Codul contravenţional", consideră Irina Corobcenco, reprezentant al Asociaţiei "Promo-LEX".

„Este un proiect de lege foarte important pentru persoanele din diferite categorii dezavantajate, inclusiv minorităţile etnice, persoanele cu orientare sexuală de alt tip decât cea tradiţională, cele cu anumite dizabilităţi", a menţionat Roman Andriiv, preşedintele interimar al CMTC.

Proiectul de Lege nr.301 privind reglementarea infracţiunilor motivate de prejudecată a fost votat în prima lectură în anul 2016. Ulterior, documentul a fost remis Ministerului Justiţiei pentru revizuire. Contactat de Moldova 1 pentru o reacţie, membrul Comisiei juridice, numiri şi imunităţi Dinu Plîngău ne-a spus că Platforma DA va încerca să urgenteze examinarea acestui proiect.

„Este un proiect absolut necesar şi cred că trebuie să fie repus cât mai repede pe agenda publică şi să fie examinat în Parlament. Cred că poate fi supus votului în lectura a doua, în cazul în care nu au intervenit între timp anumite amendamente", a declarat deputatul Dinu Plîngău.

Doar în ultimii doi ani, Promo-LEX a înregistrat peste 1.700 de cazuri de discurs de ură şi instigare la discriminare în spaţiul public şi în mass-media din Republica Moldova. În anul 2019, 25% din deciziile de constatare privind faptele de discriminare ale Consiliului pentru Egalitate au avut la bază criteriul de sex şi gen. Iar în perioada 2016-2020, organizaţia "GenderDoc-M" a documentat 69 de incidente cauzate de homofobie şi transfobie.

Comentarii