Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

22 Sep. 2020 / 20:00

Finanţare nerambursabilă din partea UE pentru mai multe organizaţii ale societăţii civile

Se vor implica în comunităţile lor pentru a le face mai durabile. 14 organizaţii ale societăţii civile din Regiunea de Dezvoltare Centru au primit astăzi certificatele pentru finanţare nerambursabilă din partea UE după ce au fost selectate în cadrul „Programului de Granturi Locale". Acestea urmează să contribuie la abilitarea cetăţenilor pentru participarea activă şi constructivă în procesele decizionale locale privind dezvoltarea durabilă economică, socială şi de mediu şi infrastructura serviciilor publice în comunităţile lor pentru a soluţiona problemele critice. Valoarea totală a granturilor este de aproximativ 380 de mii de euro, informează Mesager.

Sergiu Gurău doreşte să schimbe atitudinea oamenilor din satul Răzeni faţă de problemele de mediu din comunitate. Pentru aceasta va organiza mai multe seminare, întrunuri pentru a informa locuitorii despre problemele provocate de gestionarea incorectă a deşeurilor. În acelaşi timp, grantul de 50 de mii de euro va fi folosit pentru atragerea de noi fonduri în localitate.

„În satul Răzeni, aproximativ 95 la sută din gospodării sunt asigurate cu apă potabila, însă lipseşte un sistem de canalizare şi aceasta este o problema majoră în comunitatea în care locuiesc circa 7.800 de persoane. Proiectul presupune şi dezvoltarea capacităţilor atât ale autorităţilor publice locale, cât şi ale cetăţenilor în ceea ce priveşte atragerea de noi fonduri”, a relatat Sergiu Gurău.

În acelasi timp, cei peste 4.500 de locuitori din satul Selişte, raionul Orhei, vor fi sensibilizaţi asupra problemelor ecologice.

„Au fost depistate problemele care ţin de folosirea deşeurilor solide sau de utilizarea inadecvată a deşeurilor solide. În legătură cu aceea că nu există gunoişti autorizate, deşeurile sunt aruncate la întâmplare. În consecinţă, se poluează şi apele subterane care se revarsă în Răut. Beneficiind de acest proiect, noi vom educa populaţia, vom curăţa pâraiele, rezervoarele de apă”, a spus Victoria Tintiuc, AO „Uranus”.

În total au fost recepţionate 104 propuneri de proiect, dintre care au fost selectate 14 organizaţii. Beneficiarii au primit finanţare de la 10 mii de euro până la 50 de mii, în funcţie de tipul grantului. Sursele financiare sunt oferite de UE. Proiectul este implementat prin intermeduiul Agenţiei de Cooperare Internaţionala a Germaniei.

„Proiectele acoperă diferite domenii şi regiuni, precum: Călăraşi, Străşeni, Orhei, Criuleni, Nisporeni, Anenii Noi, Ialoveni şi Dubăsari. Aceste proiecte au o legatură cu domenii, precum: aprovizionarea cu apă şi canalizare, eficienţă energetică, managementul deşeurilor solide, dar şi protecţia mediului”, a menţionat Cristina Otto, reprezentant GIZ.

„Noi ne dorim ca prin intermediul acestui proiect mare, care se numeşte "Abilitarea cetăţenilor", oamenii să devină mai informaţi, mai pregătiţi pentru a se implica în soluţionarea problemelor locale în cele patru domenii”, a spus Ala Revencu, director de proiect.

„UE este foarte mandră că poate investi în acest proiect - "Programul UE de abilitare a cetăţenilor în RM" - cinci milioane de euro, care sunt îndreptate direct spre organizaţiile societăţii civile. Abilitarea cetăţenilor nu doar va asigura funcţia de avertizor, pentru ca sa fie evitată şi prevenită corupţia, dar va face ca şi comunităţile locale să-şi asume mai multă responsabilitate pentru ceea ce fac la ei în localităţi”, a declarat Magdalena Muelleruri, reprezentant Delegaţia UE în Moldova.

 Perioada de implementare a proiectelor din Regiunea de Dezvoltare Centru este de la şase la 13 luni. În total, "Programul UE de abilitare a cetăţenilor în RM" acoperă patru regiuni: Nord, Centru, Sud şi UTA Gagauzia.

 

Comentarii