Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

03 Dec. 2019 / 14:59

Expoziţia „Oameni care inspiră”, la a treia ediţie

Au demonstrat că dizabilitatea nu este o povară. Vorbim despre 12 protagonişti din diferite localităţi ale ţării care vorbesc despre provocările şi realizările de succes din vieţile lor. Astfel, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, ei au devenit eroii unei expoziţii fotografice „Oameni care inspiră” ajunsă la cea de-a treia ediţie, relatează Mesager.

Un accident de muncă, produs în 2010, l-a adus pe Vasile Savca, din Cârnăţeni, Căuşeni în scaunul rulant. El însă nu a lăsat mâinile în jos, dar continuă să lupte. Bărbatul se implică activ în asigurarea accesibilităţii în localitatea sa.

„Atunci credeam că se sfârşeşte lumea, dar după 9 luni de reabilitări am văzut că nu există şansa ca sistemul nervos să se restabilească. Am acceptat situaţia aşa cum este. La nivel de raioane accesibilitatea la transportul public e egală cu zero. Sperăm totuşi în 2020, în raionul Căuşeni să fie un transport adaptat pentru persoanele cu nevoi speciale”, a declarat activistul civic, Vasile Savca.

Iar, Ludmila Iachim, a ajuns în scaunul rulant acum 28 de ani. În prezent, ea este directorul Asociaţiei „Motivaţie” din Moldova şi promovează drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Femeia a dezvoltat mai mult servicii, care vin să îmbunătăţească viaţa oamenilor cu nevoi speciale.

„Scaunul rulant este o metodă de a mă deplasa. Sunt în cărucior de la vârsta de 13 ani în urma unei infecţii virale. Noi ne dorim să avem o societate prietenoasă, să beneficiem de servicii de calitate, ceea ce statul este obligat să ne ofere”, a spus directorul executiv al Asocieaţiei „Motivaţie”, Ludmila Iachim.

Douăsprezece persoane cu dizabilităţi care au reuşit să se remarce prin insistenţa lor de a munci pentru a-şi realiza visurile au devenit protagoniştii iniţiativei „Oameni care Inspiră”.

„Au reuşit în viaţă să facă anumite lucruri, să aibă succese. Dacă ne referim la incluziunea persoanelor cu dizabilităţi mai mult aş vrea să pun accent pe incluziunea în câmpul muncii. Şi Guvernul ar trebui să susţină mai mult angajatorii, pentru a-i ajuta, motiva să fie deschişi pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi”, a spus preşedintele alianţei active în domeniul promovării dreptului, Lucia Gavriliţă.

„Este un prilej în plus să abordăm drepturile persoanelor cu dizabilităţi, incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, dar nu în ultimul rând şi problemele cu care se confruntă aceste persoane. Persoanele din aceste fotografii ne demonstrează încă odată că nu sunt persoane cu dizabilităţi, dar sunt persoane cu abilităţi”, a spus ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

„Noi vrem ca să facem aşa ca orice problemă de dizabilitate să fie transformată în abilităţi. Astfel încât toţi noi să ne putem bucura şi de viaţă, să contribuim fiecare cu ce poate pentru a îmbunătăţi viaţa în RM, pentru a dezvolta ţara noastră”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu.

Expoziţia „Oameni care inspiră” este la a treia ediţie. Lucrările vor fi expuse în holul Guvernului cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi şi va fi deschisă până în 16 decembrie. În prezent, în ţară sunt 175 de mii de persoane cu nevoi speciale, dintre care 10 mii sunt copii.

 

 

Comentarii