Ştiri

Sursa imaginii: AFP

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Social

10 Apr. 2021 / 14:05

Expoziţia „Doliul naţional al polonezilor după catastrofa de la Smolensk”, vernisată la Chişinău

Astăzi se împlinesc 11 ani de la catastrofa aviatică de la Smolensk, în care a decedat elita politică şi intelectuală a Poloniei, în frunte cu preşedentele ţării. Tragicului eveniment îi este consacrată expoziţia "Doliul naţional al polonezilor după catastrofa de la Smolensk", organizată la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei de Ambasada Polonei la Chişinău, relatează Moldova 1.


După trecerea anilor, aceste imagini rămân la fel de cutremuratoare: înfăţişează prabusirea avionului în care se afla delegaţia poloneză care zbura la evenimentul de omagiere a victimelor execuţiilor în masă de la Katyn.

„A fost atunci un moment de mare solidaritate, unitate şi suferinţă naţională, fiindcă la bordul aeronavei se aflau toţi, adică reprezentanţi din toate partidele politice, precum şi preşedintele ţării cu soţia sa. Era şi preşedintele nostru din exil, cel care era simbolul viu al polonezilor care nu au acceptat nici stăpânirea nazista, nici pe cea sovietică”, a declarat ambasadorul Poloniei la Chişinău, Bartlomiej Zdaniuk.

Astfel, masacrul de la Katyn şi tragedia de la Smolensk au devenit un simbol al istoriei tragice a Poloniei.

„Tragedia este o coincidenţă fatală Katyn, Smolensk. Este important să nu uităm aceste evenimente şi este important să le aducem şi publicului larg să le cunoască”, a menţionat directorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Andrei Sava.

Cele 11 planşe aduc în atenţia vizitatorilor imagini pline de durere, dar şi de solidaritate a polonezilor în momente de grea cumpănă.

„A fost o tragedie extraordinara. Este o expoziţie în memoria celor care au murit atunci şi ea trezeşte emoţii şi amintiri triste”, spune fotograful Mihai Vengher.

Demnitatea cu care polonezii îşi comemorează înaintaşii rămâne un model.

„Este stilul lor de a fI, de a păstra memoria veşnică a înaintaşilor. După acel nefast 10 aprilie 2010 sunt depuse permanent flori, lumânări, candele în locurile publice din Varşovia, ceea ce înseamnă că ei nu uită şi educă tânăra generaţie în acelaşi spirit”, constată vicedirectorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei Mariana Vasilachi.

Expoziţia rămâne actuală şi sub un aspect evidenţiat în mod special de ambasadorul Poloniei.

„Trebuie să spunem şi să subliniem: epava avionului, deşi au trecut 11 ani, nici până acum nu a fost restituită Poloniei. Originalele cutii negre nici până acum nu au fost date înapoi. Ele se află în continuare sub controlul autorităţilor ruse. De aceea, sunt convins că adevărul este elementul cel mai important ca să mergem înainte”, a menţionat Bartlomiej Zdaniuk.

Expoziţia organizată de Ambasada Polonei la Chişinău poate fi văzută la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei până în data de 29 aprilie.

Abonează-te la TRM.MD pe Telegram pentru a afla rapid noutăţile: https://t.me/teleradiomoldova
 

Comentarii