Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

28 Feb. 2021 / 11:49

Examenul practic de obţinere a permisului de conducere, o provocare pentru viitorii şoferi

Nopţi albe, emoţii şi o mulţime de ore practice. Prin asta trec zeci de persoane care doresc să obţină permisul auto. Ce-i drept, pentru o bună parte dintre ei, examenul pentru a obţine dreptul de a şofa este o adevărată provocare, iar unii reuşesc să susţină proba teoretică chiar şi din a 27-a încercare. În timp ce instructorii spun că de vină sunt şcolile auto, care nu reuşesc să predea eficient regulile de circulaţie, viitorii şoferi susţin că vin ori de câte ori este nevoie la examen pentru a obţine într-un final permisul de conducere, relatează Moldova 1.

Cristina Jodmir a încercat deja de cinci ori să susţină proba practică pentru a obţine permisul de conducere, însă de fiecare dată a avut ghinion. Chiar şi aşa, tânăra se arată optimistă şi speră că următoarea dată va reuşi să scape de emoţii şi să susţină examenul cu brio.

„Procesul este foarte complicat pentru că durata de examinare este foarte scurtă, însă emoţiile care apar în momentul în care începi procesul de examinare ne fac să ne desconcentrăm. Probabil că timpul acesta scurt, aceste 10 minute în care trebuie să demonstrezi că eşti apt de a conduce, este de fapt cea mai mare provocare”, spune tânăra.

Şi alţi candidaţi susţin că, de cele mai multe ori, emoţiile le joacă festa. De vină ar fi într-o oarecare măsură şoferii nedisciplinaţi, care ar crea obstacole în trafic.

„Totul depinde de noi şi de felul în care ne străduim, pentru că totul porneşte din creier şi fiecare mişcare pe care o facem începe de la frica pe care o avem”;
„Indiferenţa persoanelor care nu respectă cerinţele din trafic şi nu vor să ofere celor care sunt la volan posibilitate să susţină acest examen”;
„Lipsa de atenţie şi încrederea în sine, emoţiile în primul rând”, spun viitorii şoferi.

Şeful Secţiei de documentare a conducătorilor auto, Vladimir Răilean, susţine că eşecul de la examen se datorează cunoştinţelor şi abilităţilor practice insuficiente.

„Avem candidaţi care nu susţin proba teoretică chiar şi din 20 de încercări. Cel care nu a frecventat orele, nu a însuşit proba teoretică, nu poate să susţină. Consider că la poligon pentru unele persoane este mai dificil să susţină mersul cu spatele, dar la traseu cred că depinde de nivelul de pregătire psiho-emoţională în primul rînd. Dacă a frecventat orele, are toate dextirităţiile, cunoaşte regulamentul şi îl aplică. Aceasta ar fi cel mai important”, susţine Vladimir Răilean.

Conform datelor Agenţiei Servicii Publice, în 2020 aproximativ 25 de mii de persoane au iniţiat procedura de susţinere a probei practice şi doar 5.357 au reuşit să obţină permisul din prima încercare. Circa 36% dintre candidaţi au susţinut examenul pentru obţinerea permisului de conducere din a treia sau din mai multe încercări.

Comentarii