Ştiri

Sursa imaginii: mecc.gov.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

16 Ian. 2021 / 13:00

Dezvoltarea cercetării şi inovării, pe agenda Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării

Dezvoltarea infrastructurii de inovare şi cercetare, atragerea tinerilor cercetători, perfecţionarea cadrului normativ şi de politici din domeniul cercetării. Sunt doar câteva dintre priorităţile reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) în vederea dezvoltării acestui domeniu, discutate la o şedinţă cu directorii instituţiilor ştiinţifice şi agenţiilor de profil. La întrunire au fost prezentate rezultatele obţinute pe parcursul anului 2020 în domeniile cercetării şi inovării şi perspectivele de dezvoltare, relatează Moldova 1.

„Intensificarea coperării la nivel european şi internaţional în domeniul cercetării şi inovării, asocierea la un nou program cadru al UE pentru cercetare şi inovare - Orizont Europa, desfăşurarea procesului de descoperire antreprenorială şi identificare a acelor nişe de specializare inteligentă, respectiv aprobarea strategiei de specializare este o prioritate”, a menţionat Aliona Onofrei, şef direcţia politici domeniul cercetării.

Pandemia de COVID-19 a afectat profund domeniul cercetării, susţin oamenii de ştiinţă.

„Într-o situaţie mult mai grea se află instituţiile din ştiinţele sociale, economice, umaniste, pentru că este mult mai dificil să contractăm proiecte, nu este cercetarea ştiinţifică foarte mult apreciată şi atrăgătoare pentru tineri. Că avem bursă de excelenţă este foarte bine, dar cu asemenea situaţie nu vor mai veni tinerii în cercetare”, a afirmat Victor Juc, director, Institutul de Cercetări Juridice, Politice şi Sociologice.

„Noi trebuie să creăm şi condiţii. Noi, în principiu, la 80% foloseam infrastructura de peste hotare. Aacum e pandemie, schimburile echivalente nu pot fi realizate în cadrul legal existent, noi trebuie să aprobăm modificări, de altfel o să fim totalmente blocaţi”, a spus Ion Tighineanu, preşedinte, Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Lilia Pogolşa, a menţionat că pentru a creşte prestigiul activităţii ştiinţifice, instituţiile de profil ar trebui să obţină rezultate de talie internaţională şi să atragă resurse umane de calitate.

„Această şedinţă de fapt este un dialog cu directorii din instituţiile de cercetare privind îmbunătăţirea legislaţiei, care va asigura calitatea dezvoltării cercetării în Repubica Moldova, cu privire la finanţarea instituţiilor de cercetare. Avem stabilită finanţarea pentru anul 2020 - 2023 în baza proiectelor de cercetare, care au fost selectate prin concurs”, a menţionat Lilia Pogolşa.

În viitor, autorităţile îşi propun să schimbe modalitatea de finanţare a domeniului cercetării şi să îmbunătăţească şi calitatea procesului.

Comentarii